борисов и туск
На снимката: Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и Бойко Борисов по време на конгреса на ЕНП в Малта.

Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов пристигна в Загреб за Конгреса на Европейската народна партия, който трябва да избере нов президент на организацията. Пред журналисти той определи Доналд Туск като „много добър“ избор за председател на ЕНП. Името на поляка е спрягано като основно сред претендентите за поста.

„Доналд Туск е голям приятел на България. Всички си спомняме какъв жест ни направи с речта си на български по време на откриващата церемонията на европредседателството в София. Той е партиец, бивш премиер на Полша, познава много добре ситуацията на Балканския полуостров. Като председател на Европейския съвет работеше в много трудни времена. Туск е твърд човек, много енергичен и дипломатичен. В момента Европейската народна партия има нужда от президент точно като него – каза Борисов – За съжаление днес много партии и членове на ЕНП не изповядват нашите ценности. Сдружават се със социалисти, комунисти и крайно леви. Доналд Туск е много добър избор за президент на ЕНП особено с оглед на времената, които ни предстоят.“

Министър-председателят напомни, че днес правителството за поредна година отпусна 51 млн. лв. за коледни надбавки към пенсиите на близо 1,3 млн. души в България. Той подчерта, че същото се прави и за великден. По думите му българия може да си позволи това „благодарение на битката с контрабандата и корупцията и добрата работа на приходните агенции“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!