Наска

Около 140 нови линии бяха открити в перуанската пустиня, датиращи отпреди 2100 години. Огромните и тайнствени издълбани линии изобразяват странни фигури, включително древни „хуманоиди“, двуглава змия и дори „кит-убиец“, съобщава „Сън“.

Наска

Линиите на платото Наска са открити за първи път през 1927 година и оттогава представляват загадка. Около 800 от огромните издълбани черти са идентифицирани в пустинната местност и те са толкова големи, че могат да бъдат различени практически само при поглед отгоре, от въздуха, което прави още по-неясно как са направени.

Сега археолозците от японския университет „Ямагата“ съобщиха, че са открили нови 143 линии. Това е резултат от 15-годишни усилия за изследване на региона, в които са употребявани сателитни изображения, кадри от дронове и сканиращи системи с изкуствен интелект. Снимките по-долу са на университета „Ямагата“:

Наска
Изображение на хуманоид

Наска

Наска
Изображение на хуманоид

Наска

Новоидентифицираните геоглифи /земни изображения/ са създадени вероятно между 100 година пр. н. е. и 300 г. сл. н. е. – за сравнение това е времето, когато в Европа се заражда и разцъфтява Римската империя.

Наска
Двуглава змия, захапала човек

Наска

Новите рисунки са на хуманоид, двуглава змия, захапала човек, кит-убиец, риба и котка. Линиите им са направени чрез отстраняване на горния почвен слой, състоящи се от тъмни камъни, за да се покаже долният слой от бял пясък.

Наска
Котка

Наска

Наска
Вероятно избражението е на кит-убиец

Наска

Глава на човек, робот или друго същество?

Наска

Загадката на Наска остава почти непокътната и въпреки че самите линии и рисунки са добре изучени и описани, за предназначението им не е ясно нищо. Предположенията варират от религиозни функции, ритуални площадки и послание за боговете до указания за кацане на извънземни кораби. Последното се базира на неоспоримия факт, че рисунките се различават само от височина от стотици метри, т. е. от летящи обекти. Сравненията с други културни образци от целия свят също не доведоха до задоволителни аналогии и нови идеи. Няма и еднозначно становище как са направени линиите с такава точност без правещите ги да могат да видят какво се получава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!