Бени Ганц, Бенямин Нетаняху
На снимката: Бени Ганц и Бенямин Нетаняху

Конкурентът на премиера Бенямин Нетаняху Бени Ганц обяви, че не може да състави правителство на Израел, предава „Дойче веле“. Срокът за договаряне на коалиция изтече днес, а споразумение не беше постигнато.

Така страната се изправя пред трети парламентарни избори в рамките на една година.

Мандатът за съставяне на кабинет беше даден на Бени Ганц и неговата партия Синьо и бяло, след като и премиера Нетаняху не успя да получи достатъчно подкрепа. Ганц уведоми президента Реувен Ривлин, че споразумение за коалиция няма и му връща мандата.

„Опитах всеки възможен вариант, за да съставим кабинет на националното единство. Нетаняху трябва да си припомни, че все още живеем в демокрация и повечето хора гласуваха за политика, различна от неговата“, каза Бени Ганц в изявление.

Сега парламентът има 21 дни, за да застане зад Бенямин Нетаняху, Бени Ганц или друг лидер и да бъдат избегнати поредните парламентарни избори.

Авигдор Либерман, лидерът на една от по-малките партии, който се оказа в ролята на арбитър след последния вот, каза че няма да подкрепи Ганц, с което обрече на неуспех опитите за съставяне на кабинет. По-рано Либерман отказа да подкрепи и Нетаняху.

Резултатите от изборите през април и септември дадоха фрагментиран парламент, в който партиите не могат да намерят общи позиции. Очертаващият се трети вот изглежда най-вероятната следваща стъпка, но и тя не предвещава намирането на решение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!