Бойко Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

Европа много закъсня с мерките срещу коронавируса, той лети във въздуха, а маските не го хващат. Предпазването става единствено чрез спазване на препоръките от лекарите – спазване на дистанция, избягване на контактите и движение, включително пътуванията в чужбина. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след консултативното заседание на Европейския съвет във връзка с коронавируса.

Премиерът заяви, че след днешното заседания е взето решение за отпускането на 25 милиарда евро. С тези пари ще бъдат стимулиране големите компании да произвеждат съответното оборудване, което през следващите седмици и месеци ще бъде така необходимо на болниците, за да се справят с коронавируса. Затова и той благодари и на българските компании, които са се заели с производството на защитни облекла, които ще бъдат тествани за тяхната ефективност.  Очаква се и доставката на облекла от Турция през следващите дни.

Според Борисов най-доброто е през следващите месеци да се намери лекарство или ваксина. Той посочи, че една българска компания е много напред в разработките.

Борисов посочи, че със щаба са установили, че не е имало нито една мярка, която е могла да бъде въведена преди 28 февруари и поради това у нас всички мерки са били навременни, докато в Европа има държави, които едва днес започват с налагането на рестрикции в това отношение.

„В Румъния и Гърция от днес затварят училищата. Западните Балкани не могат да бъдат изолирани. Аз поставих въпроса на съвета, че има държави, които са обградени от държави нечленки на ЕС и мерките трябва да важат и за Западните Балкани. Да, можем да ги изолираме от ЕС, но не можем да изолираме от вируса. Не можем да не се отнесем със солидарност, когато им липсва апаратура.“, каза Борисов.

По време на срещата е станало ясно, че прогнозите за последствията от коронавируса са изключително мрачни, говорейки за индустрията и за икономиката.

„Най-големите институти в Европа ни споделиха, че около 60 – 70% от хората в Европа да прекарат този вирус. Борсите падат, целият свят се тресе. Директорът на ЕЦБ Кристин Лагард прогнозира по-голяма рецесия от тази, която възникна след фалита на банка „Леман Брадърс“ през 2008 г.“, заяви Борисов. „Не си представях до такава степен падение. До една държавите-членки се изказаха срещу забраната за износ на предпазни средства… Не виждам никаква солидарност. Големите компании произвеждат тези предпазни средства, а те не могат да ги доставят“, добави той.

Здравните министри на страните от Европейския съюз са се договорили всеки ден да поддържат видеоконферентна връзка.

Борисов заяви, че се полагат големи усилия за запазването на децата, но най-уязвимата група са възрастните хора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!