Бойко Борисов
на снимката: Бойко Борисов - министър-председател на България

Европейският съюз затваря границите си за хора от трети страни за период от един месец. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет след видеоконферентна връзка с евролидерирте, посветена на коронавируса.
Взе се решение за ограничаване, спиране с някои изключения, за затваряне на границите на ЕС. Чакам от ЕК писмено да ни съобщи часа, от който да въведем мярката, ние сме готови, каза Борисов.

„България е давана за пример от всички европейски държави за навременните мерки. Мога да кажа, че всички държави една по една въведоха мерките, които България започна да въвежда на 28 февруари. Някои от тях много закъсняха и сега действат панически. Някои държави буквално рушат репутацията на ЕС.” – допълни Борисов.

Борисов посочи, че всички български граждани, които са спрени по границите в Европа, ще могат да се приберат още тази вечер.

„Обещаха ми най-късно до 22.00 часа всички наши сънародници, които са спрени неправомерно по границите, с полицейски ескорт да бъдат прекарани през тези държави и да си дойдат в България. Цял ден и МВР и МВнР положиха усилия и ми обещаха да си изпълнят обещанията. Разделям на две групи хората, които бедстват: едните, които се прибират и други, които да не ги засегна като авантюристи, но когато в целия свят се надигаше страха от коронавируса, те си тръгнаха на екскурзия“, допълни премиерът.

Борисов коментира и строгата карантина, която беше наложена на Банско и британските туристи, от които тръгна заразата в града.

„Ако мислите, че е приятно да затварят един град като Банско. Тези туристически компании си позволиха да ни докарат толкова туристи и в същото време били докарали част от тях в хотел. Сега целият хотел на „Лъвов мост“ го слагаме под охрана и карантина. Това са британски туристи, които туроператорът е докарал от Банско“, разкри премиерът.

Няма нито една държава, която да е добре запасена с медицински облекла, посочи премиерът. Поради това България най-вероятно ще започне да изнася предпазните дрехи, след като задоволи собствените си нужди. Всички фабрики, които могат да кроят и да произвеждат такива облекла, ще бъдат пренасочени към производството им. ЕК ще разпределя директно основните предпазни средства – без търговия и без обжалване.

„Останах приятно изненадат, испанският и гръцкият колега се обадиха с молба, гледали живата връзка във Фейсбук и снимките с нашите предприятия, голяма молба“, обяви премиерът.”

Стана ясно и че 80 млн. евро са дадени на немска компания за разработка на ваксина срещу коронавируса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!