Борисов, Вучич, Ципрас, Дънчила
на снимката: премиерите на България, Гърция и Румъния - Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и президента на Сърбия Александър Вучич

Министър-председателят на България Бойко Борисов обяви пред журналисти резултатите от срещата на върха в Солун, съобщи БНР.

Българският премиер открои на първо място решението за изграждане на мащабен проект за свързване на магистралите, железопътните линии и пристанищата на България, Гърция, Сърбия и Румъния.

Според Бойко Борисов подобен „транспортен пръстен“ ще донесе допълнителни приходи, които ще се разпределят между четирите страни.

„Да направим като едно гише. Където и да обложиш стоката, където и да си, да имаш целия пазар. Единна такса. За да можем да улесним максимум товарите, да можем да вкараме от Африка и Азия товарите. Не мигрантите, а товарите, през нашите пристанища. Така ще свържем Варна, Бургас, Констанца, Букурещ, Русе, Александруполис, Кавала, Солун“, каза премиерът пред събралите се журналисти.

„С Румъния и Гърция можем много да настояваме Сърбия да стане член на ЕС, но има критерии, които трябва да се изпълнят“, добави Борисов.

По-рано гръцкият премиер Алексис Ципрар Ципрас определи приключилото българско председателство на Евросъюза като изключително успешно, като подчерта, че това всъщност е било едно „балканско председателство“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!