Цветан Цветанов, Бойко Борисов
на снимката: Цветан Цветанов, Бойко Борисов

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се отказа да бъде нещатен сътрудник на партията в Народното събрание, след като по-рано премиерът Борисов категорично изрази несъгласие с тази идея.

„Не може толкова тежко наказание да получи, да напусне Народното събрание, шефското място на парламентарната група, председателското на комисията по сигурност, и заради този договор да се внесе съмнение, че това е „пунта мара“, казано на народен език. Това е просто несериозно. Той е толкова убеден в своята невинност, още не може да схване в каква ситуация се е поставил“, коментира премиерът пред репортери в Брюксел, където взе участие на срещата на ЕС за Брекзит.

Премиерът Борисов допълни, че ако Цветанов иска да съветва колегите си в парламента, може да го прави и без договор и заяви, че щом се върне, ще говори със своя заместник.

По отношение на разминаването в цените на имотния пазар и на имотите на публични личности, премиерът Борисов коментира:

„Щом проверяват на всички апартаменти, къщи, тераси, вили и какво ли не – виждате, че навсякъде в зависимост от това какво искаш да тълкуваш, можеш да намериш всякакво основание“.

Ние сме правова държава и оставям проверките да дадат отговор на въпросите, заяви министър-председателят Борисов. Той акцентира, че е възложил на министъра на финансите Владислав Горанов да проучи и австрийския, и немския модел, за да бъдат дадени ясни отговори за така наречените данъчни и пазарни оценки.

Цветан Цветанов, обяви решението си на страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“.

„Във връзка с различни спекулации за завръщането ми в парламента „през задния вход“ искам да направя следните уточнения:

След подаването на оставката ми като народен представител и гласуването й от парламента на 29 март 2019 г., веднага съм върнал по съответните правила картата си на народен представител. За да мога да влизам в сградата на Народното събрание, когато се налага да направя различни срещи с представители на други парламентарни групи или с народни представители от ГЕРБ, от Народното събрание ми беше издаден пропуск на нещатен сътрудник към ПГ на ГЕРБ. Държа да подчертая, че този пропуск осигурява единствено достъп до сградата на Народното събрание и издаването му категорично не е обвързано нито с подписване на договор, нито с получаването на възнаграждения. Издаването на такъв пропуск е в съответствие с вътрешната нормативна уредба за осигуряване на допуск до сградата на парламента на политически лица от всички политически партии и по никакъв начин не означава „връщане в българския парламент през задния вход“, както за мен, така и за всеки един, който има издаден пропуск от различните парламентарни групи.

Тъй като винаги използвам централния вход на всички институции, в които влизам, и за да ограничим всички спекулации и погрешни интерпретации с внушения, разговарях с колегите от ПГ на ГЕРБ и по мое искане ще бъда заличен като нещатен сътрудник.

В момента имам изключително напрегнат график от срещи със структурите на ГЕРБ в цялата страна и не смятам да хабя енергията си за друго“, се казва в публикацията на Цветанов в социалната мрежа.

Вчера стана ясно, че Цветан Цветанов ще продължи да работи за парламента като нещатен сътрудник. В графата, в която трябва да се впише област, в която ще сътрудничи, е написана позицията му в партията.

На 27 март Цветанов обяви, че подава оставка като председател на ПГ на ГЕРБ и напуска Народното събрание като депутат. В същото време той остана начело на предизборния щаб на партията за европейските избори, които трябва да се проведат на 26 май.

Причината за оставката на Цветанов е скандалът с покупката на големи жилища в луксозни сгради, строени от „Артекс“. Вторият човек в ГЕРБ се е сдобил с имот в желания столичен квартал „Изток“ на цена в пъти по-ниска от иначе предлаганите от фирмата цени на квадрат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!