Филипински археолог представи 13 фосилизирани кости и зъби, изкопани от пещера в провинция Кагаян в страната. Останките са от тайнствен и досега неизвестен човешки вид, вероятно с малки размери и притежаващ странно съчетание от архаични и модерни черти.

Откритието на фосили от поне трима представители на този вид, наречен Homo luzonensis, в пещерата Калао в северната част на остров Лусон, е едва вторият случай през 21 век, в който на югоизточните азиатски острови са намерени останки от този изчезнал член на човешкото семейство.

Изследователите, ръководени от филипинския археолог Арманд Михарес, не можаха да вземат ДНК-проби, но установиха, че единият от индивидите е живял преди около 67 000 години, а другият – преди около 50 000 години.

Homo luzonensis е съвременник не само на Хобита /в Индонезия/, но и на нашия собствен вид, Хомо сапиенс, който се е появил в Африка преди около 300 000 години. Учените не могат да изключат възможността пристигането на нашия вид в района да е допринесло за залеза на Homo luzonensis. Известният под името Хобит дребен човешки вид е изчезнал също преди около 50 000 години – по същото време, когато Хомо сапиенс е дошъл в региона.

През 2003 година фосили от друг островен вид Homo floresiensis, наречен Хобитът заради дребните си размери, бяха изровени в пещера на индонезийския остров Флорес, на около 3300 километра от разкопките в Лусон. Няма индикации двата вида да са си взаимодействали или да са били в близко родство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук