Джакарта, Индонезия
На снимката: Джакарта, Индонезия

Парламентът на Индонезия одобри законопроект за преместване на столицата на страната от Джакарта – в Калимантан, индонезийската част на остров Борнео, съобщи председателят на парламента Пуан Махарани.

Новият закон за държавната столица, който осигурява правна рамка за амбициозното предложение на президента Джоко Уидодо, предвижда как ще се финансира и управлява развитието на столицата, пише „А Нюз“.

Индонезия избра източната част на остров Борнео за новата си столица, съобщи през август 2019 г президентът Джоко Видодо. Той иска да премести политическото сърце на страната далеч от пренаселената Джакарта. Причина за решението е и по-ниския риск от природни бедствия.

Джакарта е сред най-застрашените от потъване градове в света. Според експерти мегаполисът може да се окаже под водата към 2050 г. Според последните изследвания различни части на Джакарта са били застрашени от потопяване с 1,8 – 10,7 см. Една от причините за такова явление е масовото използване на подпочвени води. Това създава празни пространства под столицата и предизвиква слягане на почвата. Успоредно с това нивото на световния океан се увеличава и сега е с 13 – 20 см по-високо, отколкото през 1900 г.

На 17 януари министърът на планирането на националното развитие на Индонезия Сухарсо Моноарфа заяви, че новата столица на републиката ще се нарича Нусантара.

Припомняме, че индонезийският президент Джоко Уидодо обяви плановете си да премести столицата от Джакарта през 2019 г. За целта бяха заделени близо 32 млрд. долара. Поради пандемията от коронавируса обаче проектът бе спрян. Възобновяването му бе планирано за около две години.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук