Бойко Борисов, Ана Бърнабич
на снимката: премиерите на България и Сърбия Бойко Борисов и Ана Бърнабич

Премиерът Бойко Борисов разговаря със сръбския си колега Ана Бърнабич в рамките на работната вечеря в Сараево, част от срещата на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Борисов и Бърнабич обсъдиха появилото се дипломатическо напрежение между София и Белград, както и остра реакция на външния министър Ивица Дачич.

„Толкова ви обичам, толкова сте ми приятели, как може да ме разбере по начин, по който… Викаме си посланици, правиме си… а нищо не съм рекъл“, каза Борисов емоционално на сръбския си колега Ана Бърнабич след вечеря в известния ски-курорт Яхорина.

Българският премиер обясни, че никога не е имал лоши намерения към Сърбия, нито пък е търсил намеса във вътрешни работи.

Повод за напрежението и разговора е емоционалната реакция на сръбския първи дипломат Ивица Дачич, след изказване на Борисов, че новият представител на Евросъюза по външна политика испанеца Жозеп Борел няма да защитава националната политика на Испания за Косово, а европейската.

На срещата в Познан присъства и Ана Бърнабич.

„Ти беше там.. И се прибирам и той казал – няма да даваш акъл на външния министър…. Аз съм най-добронамереният човек за него“, каза българският премиер на Бърнабич.

От разговора между Борисов и Бърнабич става ясно, че той не се е срещал със сръбския външен министър Ивица Дачич, който също беше в Сараево за среща на първите дипломати на страните от региона.

Междувременно сръбското външно министерство излезе с позиция:

„Изявлението на българския премиер Бойко Борисов миналата седмица на срещата на върха в полския град Познан е неприемливо, защото не е точно и се отнася до най-значимия въпрос за всяка държава – въпроса за териториалната цялост.“

Заместник-ръководителят на българското посолство в Белград Ива Крулева беше привикана в МВнР на Събрия. Там й е казано:

„Това изявление не съответства на очакванията на Република Сърбия във връзка с приятелските и добросъседските отношения и се надяваме това да не се повтаря в бъдеще“, се посочва още в съобщението на външното министерство в Сърбия.

И се изразява позицията, че Евросъюзът като цяло не е признал Косово за независима държава и че всички би трябвало да се придържат към това.

Белград изразява готовност да развива и задълбочава добросъседските отношения с България, както и благодарност за подкрепата на страната ни за пътя на Сърбия към Евросъюза.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!