Категорично опровергахме антиваксърите, че хората не желаят да бъдат ваксинирани. Според статистиката сме много по-добре в сравнение с всички други държави в Европа при тази ваксинация. Единственият ни шанс е масово да продължим. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на работно съвещание, заедно с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри.

Той акцентира,

че не трябва да има разлика между големи, малки и отдалечени населени места и колкото има желаещи трябва да се включат в настоящата ваксинация.

Премиерът изрази благодарност към всички лекари и медицински екипи и добави, че масовото ваксиниране няма да позволи на ковид-вълната да се вдига повече. Той напомни, че всички ваксини, които се поставят в България, са одобрени от Европейската агенция по лекарствата. „Всички ваксини са договорени от Европейската комисия, от най-добрите специалисти в Европа. Ваксините са издържали теста, където няма компромиси. Която и ваксина да се сложи, е добра“, отбеляза министър-председателят.

Близо 30 000 ваксини

са направени през последните три дни в страната, като интересът на гражданите да се ваксинират е изключително голям. Във всички области работят ваксинационни кабинети, а от днес започват да ваксинират и общопрактикуващите лекари. Създава се организация, така че мобилни екипи да тръгнат към отдалечените населени места, където всички желаещи също да могат да се ваксинират. Това докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Той посочи, че съвместно с МВР се създава организация и за логистична подкрепа, така че ваксините лесно и бързо да достигнат до отдалечените населени места и гражданите там да могат да се ваксинират.

Изпълнителният директор на

Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че днес е получена доставка от 25 740 дози от ваксината на „Пфайзер“. „Очакваме на 25-и февруари 12 000 дози от ваксината на „Модерна“, както и до края на седмицата количества и от Оксфордската ваксина. Предстои да получим потвърждение за точната дата и точните количества. Всички налични в страната дози се прилагат без да се изчаква“, добави Кирилов.

Той посочи още, че от началото на ваксинационната кампания се наблюдава много ниска честота на нежеланите лекарствени реакции. Това потвърждава изцяло профила на безопасност, установен в клиничните изпитвания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!