Филип Ромбаут
На снимката: Филип Ромбаут, съсобственик на торовия завод "Агрополихим"

На 13 август т.г. в едно от живите си излъчвания лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза следното: „Промяната уби България“. Той заяви, че торният завод “Неохим” в Димитровград затваря, в присъствието на основния акционер в компанията. Причината, която Борисов посочи, беше високата цена на природния газ.

Оказа се обаче, че заводът „преустановява работата на производствените си мощности, респективно консумацията на природен газ, за извършване на годишен планов ремонт“. Въпросното съобщение е публикувано на официалния сайт на “Неохим” на 1 август т.г.

Владислав Панев от „Демократична България“ пък показа справка за печалбата на димитровгадското предприятие, която възлиза на 75 млн. лв. и припомни факта, че собственикът е бил кандидат на ГЕРБ за депутат.

Филип Ромбаут, съсобственик на торовия завод в Девня „Агрополихим“, коментира казуса на личната си фейсбук страница. Ромбаут разказва подробности от отношението към бизнеса по времето на Борисов и как точно е строен „Турски поток“:

„Начинът, по който някои мениджъри на определени „добре утвърдени компании“ и високопоставени политици имат „избирателна памет“, която да пасва на разказа им, в началото е много комичен за хората, които разбират опита за манипулация, но идва момент, в който границата на приличието е премината. Сега е един от тези моменти.

„Неохим“, другата торова компания в България, направи 75 млн. лева за първите 6 месеца основно защото „Булгаргаз“ реши да субсидира цялата БГ индустрия, като им позволи да купуват газ на „регулирани цени на Булгаргаз“, вместо да запази много евтиния азерски газ за зимата, за да могат хората да не се сблъсквате с високи сметки. Сега всички ще плащат за главоломните печалба на някои фирми, които няма да отидат при служителите…

Газопотребяващата индустрия в България лицемерно плачеше за помощ и през първите 7 месеца на годината, въпреки че газът в България беше много по-евтин, отколкото в ЕС, и въпреки че от години различните работодателски асоциации настояват за свободен пазар, пазарни цени и т.н. Нищо добро не можеше да излезе нито от „Булгаргаз“, нито от „Булгартрансгаз“. Цяла Европа купуваше газ на пазарни цени, но не и България.

Но сега азербайджанският много евтин газ свърши и цените на газ в България се изравняват с тези на Европа… и това е тревожно.

Миналата седмица „Неохим“ реши да направи голямо съобщение, че спира дейността си „поради високата цена на газа“. Това спиране беше планирано в края на миналата година, когато подадоха данни за потреблението си на газ към „Булгаргаз“. Всъщност всяка година те спират работа през лятото. И вероятно са „уволнили“ хора от по-нископлатените, на които така или иначе не плащат много.

Бойко Борисов се появи в „Неохим“ през уикенда, за да плаче… и това ми беше прекалено много.

За 10 години той, Теменужка и сие не успяха да построят 80 километровата газова връзка с Гърция, но прокараха през цяла България 400 км тръбопровод за ексклузивни доставки на „Газпром“ до Сърбия. Какво направиха те, за да не се осъществи интерконекторът с Гърция…?

Когато искаха да получат разрешение да минат през моите агрополета за 400-километровия газопровод, получихме няколко телефонни обаждания „да не възразяваме и да сътрудничим“. Именно защото гръцкият интерконектор не беше завършен навреме, България загуби 1 млрд. м3 азерски газ, който вероятно беше с около 100 долара по-евтин от сегашните цени. Това са много милиони, пропилени заради… да, заради какво?

Всъщност сегашната газова криза просто показва, че някои индустрии нямат средносрочно или дългосрочно бъдеще по простата причина, че светът се промени по-бързо от тях самите. Ние, в „Агрополихим“, разбрахме това преди 15 години. Някои компании просто няма да оцелеят, ако правят едно и също – особено ако се опитват да го правят с до голяма степен същото оборудване. Производството на амоняк в по-голямата част от Европа не е икономически изгодно и определено не може да се конкурира с производството му там, където има евтин газ.

Г-н Борисов крещи, че „промяната убива България“. Напротив, липсата на промяна убива. И ако г-н Борисов пожелае да дойде в „Агрополихим“, ние с удоволствие ще му обясним няколко неща какво трябва да се промени и изобщо не се е променило през последните 25 години, откакто аз съм тук. Но от друга страна, през 10-те години на неговия мандат не сме виждали нито един министър да ни посещава и може би това също е знак.

Големите компании трябва да купуват газ от пазара. Това е начинът, по който функционира Европа. Беше голяма грешка да се разпилее евтиният азерски газ за големите компании. Регулираните цени на газа на вътрешния пазар не принадлежат на голямата индустрия.

„Агрополихим“ се справя много добре. И ние сме почти независими от газа. Имаме последните парчета от пъзела и можем да бъдем напълно независими от газа до края на тази година, ако ненужните бюрократични процедури бъдат съкратени до минимум. Продължаваме да наемаме служители и имаме планове за разширяване на стойност 250 милиона евро. Ние ще удвоим нашия капацитет през следващите 5 години. Трябват ни 5 години заради процедурите, а не защото нямаме яснотата какво искаме да правим. Да, ние гледаме напред във времето. Но това е, защото ще строим фабрики, които ще издържат изпитанието на времето и жестоката конкуренция през следващите 20 години.

Нашето мото е: печели, споделяй и се забавлявай. Увеличихме заплатите спрямо миналата година между 20 и 30%. Да! Защо? Защото можем и всички го заслужаваме. Най-нископлатеният служител в „Агрополихим“ изкарва колкото средното за страната.

Коя компания защитавате, г-да политици, и по каква причина?

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук