Своге - бедствено положение
Пресъхналата река Искрецка. Снимка: Facebook

Бедствено положение е обявено снощи в град Своге, селата Искрец, Свидня и Церово заради намален дебит на водата, идваща от река Искрецка. Срокът на бедственото положение е от 21:30 часа на 15 август до овладяване на ситуацията. 

Около 16:00 часа вчера е установено, че водата в извора на река Искрецка е пресъхнала, съобщават от Община Своге. Речното корито е без вода, водонабваняването е спряно.

„Водата изчезна“, разказа жител на Своге пред ДЕБАТИ.БГ. Като вероятнa причина за изчезването на водата граждани от Своге посочват земетресение. Разказват как преди 30-40 години водата в река Искрецка отново изчезнала. Тогава причината била срутване на каменни маси в пещерата, откъдето извира реката. Проследили следите на водата посредством оцветяването ѝ чак до Лакатник – на доста километри от мястото където извира реката.

Река Искрецка извира от Бучин проход, минава през Искрец, Свидня, стига до Своге и се влива в река Искър. Реката представлява карстов извор – тоест подземните води излизат на повърхността, като извират от пещера Душника.

река Искрецка
Пътят на река Искрецка. Снимка: Google Maps

Към 18:00 часа вчера е подаден сигнал от служителите на район Своге за рязко намалял дебит на река Искрецка и на водоизточника, захранващ гр. Своге, с. Искрец и с. Свидня, съобщават от ВиК. При проверката на място от ВиК ЕООД гр. София констатират недостатъчен дебит при водоизточника, като причините се изясняват. Уведомено е ръководството на Община Своге и е сформиран щаб при бедствия и аварии. Съобщава се и за осигуряване на водоноски на жителите на засегнатите населени места.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук