Кирил Петков и Бойко Борисов
На снимката: Кирил Петков и Бойко Борисов

Благодаря на ИТН и ДПС, че се ангажираха с правителство, но не на всяка цена. Искам да благодаря на Мария пред вас. Вместо да отиде на Г-7, тя дойде в България. Подаде си оставката и застана до нас. Изигра огромна роля в следващите ни действия. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след споразумението за правителство.

„Пет ангели да слязат от небето, от 116 няма да станат до 121 – аз мога отсега да ви напиша заглавията: „Купиха“, „Продадоха се“, „Уйдурма“, „политическо инженерство по лаборатории“. Нещо, което ние сме отрекли като морал и сме го приели като морал за коалицията ни: прозрачност, чистото, публичност. Не можеше да заченем такова правителство, на което да му се сложи грях. Тя отиде на преговорите с ПП-ДБ със 116 депутати, аз отивах с 69, а те имат 64. Човекът със 116 депутати в парламента е Мария Габриел“, добави той.

И коментира протеста на „Възраждане“.

„Не хвърляха по Руското посолство, а по Европейската комисия, която е вкарала 80 милиарда в България. И ние отиваме да я замеряме с червена боя. От нея чакаме освен еврофондовете, но и Планът за възстановяване. Как ще балансираме финансите на България без тези пари?“, запита лидерът на ГЕРБ.

„Всичко странно съвпада с момента да се състави правителство. Единственият шанс да се случи нещо добро в България е да подкрепим втория мандат на ПП-ДБ. Принадлежеше ни премиерът да е наш, но егото на Мария Габриел, моето и вашето по-важно ли е от стабилно управление за поне година и половина, за което сме се разбрали твърдо с колегите?“, зададе риторичен въпрос Борисов.

„Ако аз и Кирил загубим, не е фатално. Ще загуби държавата. Може да сме много различни, да не се понасяме, но само това е шансът да вървим по правилния курс и да използваме огромните възможности в Европа. Зад нас в момента има огромна подкрепа. Нека да ми говорят, че ГЕРБ е слаб, че съм се навел – каквото искат. С ПП и ДБ нямаме нито една тема, по която да се разминаваме“, подчерта той.

“В бързината ми изпратили две различни призовки на две различни места в един и същи ден. На две места, в един час, в един и същи ден. Или някой ми пуснал “окей” и аз съм му върнал усмивка? На празници получавам по 5 000-6 000 СМС-а и на всички отговарям с усмивка. Това за мен е като “добър ден”, коментира Борисов днешното изявление на главния прокурор, в което той показа чат с лидера на ГЕРБ.

“Вторият мандат ще бъде национален. Ето я нашата отговорност и постижение. Това преди седем дни не беше възможно. Този мандат като национален ще служи да излъчим стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство. Това, което успяхме на този етап да имаме като общо споразумение, министър-председател за първия период от 9 месеца ще е Николай Денков, аз ще съм заместник министър-председател и външен министър. В края на всеки от тези периоди министър-председателят подава оставка, двете парламентарни групи я гласуват и подкрепят министър-председателя на другата парламентарна група”, заяви Мария Габриел.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук