Премиерът Бойко Борисов апелира за пореден път към отговорност и самоконтрол на гражданите на обществените места.

От Брюксел той изрази убеденост, че децата трябва да ходят на училище и че е важно да се пази психичното здраве на хората.

В този контекст Борисов е разпоредил на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и на министъра на образованието да предприемат необходимите действия.

„Разпоредил съм – децата трябва да ходят на училище, да намалят карантината на 10 дни. На ден държавата харчи над 120 хил. лв. лева за тестове“, разясни Борисов.

Той не уточни подробности, а властите досега не са съобщавали за такова намерение.

Премиерът поощри действията на еврокомисията в борбата с разпространението на коронавируса, но по думите му те са закъснели.

„Този път от Европейската комисия са се потрудили доста, имаме общ план за действие при COVID-19″, каза българският премиер.

„Закъснели сме в тази сфера, трябваше да го направим още юли, а не да се предприемат мерки, които паникьосват другите държави или създават разнобой в действията. В едни държави се въвежда извънредно положение, в други се затварят ресторанти, трети – кафенета, четвърти… Единственото, което мога да обобщя от всички изказвания е, че носенето на предпазни маски не предпазва напълно, но концентрацията на вируса, който се поема от заболелите. Сиреч, маската предпазва, не напълно, но предпазва. Спазването на дистанция е вторият изключително важен фактор. Третият е дезинфекцията“, каза Борисов.

 

Вълната от новозаразени с COVID-19 върви нагоре, не само в България, но и в цяла Европа. Всичко е функция на това…

Публикувахте от Бойко Борисов в Петък, 16 октомври 2020 г.

„Карантината у нас ще бъде намалена на 10 дни. Българската държава е осигурила необходимия брой тестове, за да може лекарите да вършат своята работа“, написа премиерът и във „Фейсбук“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!