България не подкрепя операцията на Турция в Северна Сирия. Това заяви премиерът Бойко Борисов след Съвет по сигурността в Министерския съвет и последвалата среща при президента.

„Държа да кажа, че нищо извънредно няма, просто се чухме с президента и беше една добра идея, след като завърши съвета, да дойдем и да го запознаем с това, което правят специалните служби, външно министерство, МВР, гранична полиция и какви са ни опасенията, какъв би бил най-лошият сценарий, какво е положението днес”, обясни Борисов.

Премиерът увери, че няма промяна в ситуацията по границата и има нулев бежански натиск.

„Разбира се, както виждате сме категорични, че военната операция трябва да спре, че рискът от хуманитарна криза е много голям, а възникне ли хуманитарна криза означава нарастване на мигрантската вълна – това са свързани процеси. Така че, затова и ние настояваме да бъдат прекратени военните действия и само дипломацията е тази, която може да реши този конфликт”, коментира премиерът.

На въпрос за евентуални санкции срещу Турция, както направи САЩ, министър-председателят отговори:

„Имаме над 5 млрд. долара стокооборот с Турция и са наши съседи. За операцията сме категорично против да продължава, защото това ще доведе до хуманитарна криза. Санкциите ни с Русия, хем ни е къде-къде по-малък стокооборотът, загубихме над половин-1 млрд. лева. А при едни санкции за Турция ще загубим милиарди. Така че, надявам се дипломацията и обединените усилия на всички да даде резултат. А и да не забравяме, че Турция е член на НАТО и тя може да иска задействане на член 5. Може да стане много интересно”.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че в Турция вече официално се говори за активиране на чл.5 от договора за НАТО.

Той беше попитан и за изказването на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, който благодари на Борисов за подкрепата му за операцията в Сирия:

„Аз никога не съм подкрепял операцията. Аз съм подкрепял споразумението с Турция и това, че Турция го спазва на 100% с България”, обясни Борисов.

И добави:

„Аз искам, да се спазва споразумението с Турция и когато колегите се изказват да знаят, че имаме (и Европейският съюз) и морска и сухопътна граница с тях. И, ако в България влязат 50-100-200 000 мигранти, аз не знам какво ще се случи със страната. Докато Турция спазва на 100% споразумението с България и то работи перфектно, аз съм длъжен, заради нашата си сигурност, да отстоявам тази позиция. Има много демократи и анализатори, които говорят. Но да отидат да видят какво става в Гърция. Хем Гърция има острови и има къде да ги слага. Ако влязат в Странджа няколко стотин хиляди…не искам да се ангажирам с резултата.”

В заключение той поиска военният конфликт да бъде прекратен незабавно и да се търси решение по дипломатическите канали.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!