Двама австралийски дипломати влязоха в центъра в Бусманци днес. Те носиха със себе си и папка с документи. В момента там се намира австралийският гражданин Джок Полфрийман, който излежа 12 години за убийството на студента Андрей Монов през 2007г. и беше предсрочно освободен от затвора в края на септември.

Полфрийман се намира в центъра за бежанци в Бусманци от няколко седмици, тъй като се оказа, че няма лично документи и следователно – не може да напусне страната.

Присъствието на дипломати в центъра в Бусманци вероятно е знак, че Джок Полфрийман ще бъде освободен още днес.

Предсрочното освобождаване на австралиецът предизвика вълна от недоволство и в политическите среди, и в съдебните. Обществото стана свидетел на безпрецедентна намеса в независимостта на съда. Съдийската колегия на ВСС дори обвини колегите си от САС, че са освободили Полфрийман от затвора. В позиция два дни по-късно, съдиите от ВСС обърнаха позицията си.

Вчера председателят на ВКС Лозан Панов призова Полфрийман да бъде освободен:

„Призовавам сценаристите на истеричната кампания по повод на условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман да не подпалват Рим само защото в този момент им е належащо да обвинят християните. Във връзка със спекулациите, че австралийският гражданин е лишен от право на свободно придвижване заради предстоящото решение на Върховния касационен съд (ВКС), призовавам съдебния състав с председател и докладчик Жанина Начева и неговите членове Бисер Троянов и Надежда Трифонова максимално да съкратят срока си за произнасяне по този елементарен, от правна гледна точка, казус, за да се сложи край на това беззаконие и произвол – тежък удар върху имиджа на страната ни”, каза в обръщението си Лозан Панов.

И добави:

„Призовавам вътрешният министър незабавно да изпълни определението на Софийския апелативен съд, тъй като грубо нарушава правото на австралийски гражданин свободно да се придвижва”.

Днес пред журналисти изказването на Лозан Панов коментираха и премиерът Бойко Борисов, и вътрешният министър Младен Маринов.

Министър-председателят каза:

„Щом висшият съдия го е призовал, аз съм веднага съгласен със съдиите. Каквото кажат, аз съм веднага съгласен. Така съм обучен, че каквото се произнесе висшия съдия, да се съгласявам с него и да не го коментирам”.

От своя страна, вътрешният министър заяви:

„Във вчерашния ден, адвокатът на Полфрийман е внесъл искане той да бъде освободен от дома в Бусманци и да бъде настанен на външен адрес. Процедурата е в ход. Трябва да се изпълнят определени изисквания, за да се случи това. Днес очаквам доклад от Дирекция „Миграция”, дали всички тези изисквания са изпълнени и когато бъдат изпълнени ще спазим процедурата”.

Припомняме, че Джок Полфрийман беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през декември 2007 г.

От тях австралийският гражданин излежа 12 години, след което беше пуснат от тричленен съдебен състав, включващ съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева.

Решението на съда за предсрочно освобождаване на Полфрийман предизвика вълна от възмущение.

На 7 октомври 2019 г. ВКС проведе заседание, на което стана ясно, че в двумесечен

От затвора Полфрийман беше отведен в Центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци, тъй като не разполага с лични документи. Към днешна дата Полфрийман има издадени лични документи и дори купен билет за пътуването си до Австралия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!