Джок Полфрийман
На снимката: Джок Полфрийман

Задържаният в България австралийски гражданин Джок Полфрийман получи нов удар, след като най-висшият съд в страната отложи делото му в понеделник.

Полфрийман получи условно освобождаване през септември, след като излежа 11 години от 20-годишната си присъда за убийството на български студент, по време на свада през 2007г.

32-годишният мъж винаги е поддържал тезата за невинността си.

След освобождаването си, Полфрийман беше отведен в център за мигранти, докато бъде готов неговият паспорт. Той обаче още е в Центъра в Бусманци, заедно с нелегални мигранти, въпреки че вече има документи.

Докато неочакваното му освобождаване от затвора беше посрещнато радостно от семейството и поддръжниците му в Австралия, то предизвика силно възмущение в България.

Главният прокурор на страната предаде въпроса на Върховния касационен съд, за да прекрати условното освобождаване на Полфрийман.

Австралиецът, арестуван в България за убийство, твърди, че наскоро пуснатото видео от камери за видеонаблюдение, показва, че през 2007г. той е действал в условия на самозащита.

В понеделник, съдебният състав отложи разглеждането на делото, като тримата съдии ще имат два месеца, за да вземат решение по случая.

Адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов заяви, че не знае кога клиентът му ще бъде освободен.

„Това е въпрос за милион долара. Не знам”, каза той пред Nine News.

Приятел на Полфрийман от ученическите му години – Карл Фъргюсън, който го посети в затвора през 2013г., заяви, че продължаващото задържане е проблем.

„Продължаваме да се тревожим за психическото здраве на Джок от този процес”, каза Фъргюсън пред Herald.

„Продължаващата несигурност допълнително стресира Джок в тази пагубна ситуация.”

Миналата седмица министърът на външните работи Марис Пейн заяви, че е „дълбоко разочарована” от факта, че Полфрийман остава в ареста.

Решението за предсрочното освобождаване на Полфрийман предизвика истерия в българската политика. Висшият съдебен съден, административен орган, съставен от 25 души, който осъществява надзор над съдебната система, поруга съдиите, които предсрочно освободиха австралиеца.

Близо 300 съдии отговориха остро на ВСС, обвинявайки го в „унищожаване на фундаментални стълбове” на политическата система в България и заявиха, че първоначалното решение трябва да стои като знак за независимостта на съдебната власт.

Полфрийман беше вкаран в затвора, след като беше признат за виновен за убийството на българския студент по право Андрей Монов и в опит за убийство на Антоан Захариев, в София през 2007г. Полфрийман твърди, че е действал при самозащита.

Привърженици на Полфрийман заляха с писма и обаждания кабинета на премиера Скот Морисън, в опит да покажат подкрепата си за своя сънародник.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!