Джок Полфрийман
На снимката: Джок Полфрийман

Днес ще бъде гледано делото за възобновяването на производство за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, съобщиха от ВКС.

Австралиецът беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през декември 2007 г.

От тях убиецът излежа 12 години, след което беше пуснат от Софийския апелативен съд. В решението на тричленния съдийски състав пише, че Полфрийман се е поправил, докато е излежавал присъдата си.

Решението на съда предизвика вълна от възмущение в българското общество.

„Заради изключителния обществен отзвук на делото, както и с оглед разпространената в общественото пространство информация, че условно предсрочно освободеният Джок Полфрийман е лишен от право на свободно придвижване във връзка с предстоящото произнасяне на ВКС, намирам, че следва да се осигури възможност за провеждане на касационното производство в кратки срокове, като делото бъде пренасрочено за по-ранна дата – 07.10.2019 г. от 9.00 ч. Посочената дата на заседанието е определена след съгласуване и преценка на състава, ангажиран за разглеждане и решаване на делото, съобразена е със служебната ангажираност на съдиите, като осигурява и достатъчен период от време за подготовка на страните“, се казва в съобщението на ВКС.

Казусът Полфрийман предизвика безпрецедентна политическа намеса в работата на иначе независимата съдебна система.

Освен всичко друго се появиха записи от нощта на убийството на Андрей Монов, според които, действията на Джок Полфрийман са били при самозащита.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!