Вероника Имова
на снимката: Вероника Имова; източник: Свободна Европа

Преди няколко дни отекна силно в общественото пространство фактът, че Вероника Имова – член на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет – нападна остро и публично своите колеги Съюза на съдиите и колегата си Калин Калпакчиев по случая „Полфрийман”.

Днес колегите от „Свободна Европа” излязоха с публикация, в която обясняват, че мъжа на съдия Имова е адвокат на семейство Монови, като частни обвинители и граждански ищци по делото срещу австралиеца.

Изниква въпросът дали това не противоречи на съдийската етика.

Имова нападна остро колегите си от Софийския апелативен съд, като ги нарече зависими и пристрастни.

Повод за тази неколегиалност е делото на Джок Полфрийман, който беше освободен предсрочно преди няколко дни, макар все още да не му се разрешава да напуска страната и да е затворен в бежански център в София.

„Не можем да си позволим зависим и пристрастен състав да гледа едно такова дело, което се отнася към един от най-сериозните елементи – наказанието”, каза Имомва.

В своето изказване тя говори за „пролята българска кръв“ и пита колегите си „Кого защитаваме ние?“.

Според информация на „Свободна Европа” Вероника Имова има пристрастно отношение към казуса, тъй като тя е партньорката в живота на адвокат Пеню Грозев, който от своя страна е представлявал семейство Монови, като частни обвинители и граждански ищци по делото срещу австралиеца.

Грозев и Имова са били съпрузи. След развода им те отново заживяват заедно. Обстоятелствата около съжителството им са обществено достояние.

От декларацията на Имова, публикувана на сайта на Народното събрание става ясно, че живее във „фактическо съжителство“ с адвокат Грозев.

Думите й по казуса Полфрийман обаче са по-скоро в качеството на съдия, отколкото на „една българска майка”, както бяха представени от колегата й Драгомир Кояджиков.

„Не мoжeм дa cи зaтвapямe oчитe пpeд фaĸти, ĸoитo coчaт нa зaвиcимocти вътpe в caмaтa cъдeбнa влacт… He мoжe дa ce ĸaжe, чe тyĸ имa пълeн бaлaнc мeждy пpaвo и cпpaвeдливocт… Cpeщy eдин yбиeц, ĸoйтo нe caмo yби eднo бългapcĸo мoмчe и пpoля бългapcĸa ĸpъв, нo нaпpaви oпит дa yбиe дpyгo бългapcĸo мoмчe. Koгo зaщитaвaмe ниe?“, казва още Имова.

Въпросът, който логично изниква е доколко безпристрастно е изказването на Имова, след като съжителства с адвоката на пострадалите?

Адвокат Грозев, с когото тя живее, обявява на страницата си във Фейсбук на 20 септември, че „съдебният състав, освободил убиеца на българи, е незаконен, съгласно практиката на ЕСПЧ. Защото не е безпристрастен!“

В материала на „Свободна Европа” пише:

„Имова е взела участие в гласуванията на двете позиции на Съдийската колегия във ВСС по случая „Полфрийман“. В първата колегията се солидаризира с болката на семейство Монови, без да споменава за натиска от страна на политици върху съда. След реакцията на над 300 съдии по повод на атаките срещу независимостта на магистратите, колегията във ВСС излезе с ново становище по случая, с което призовава обществото да зачита независимостта на съда. По време на обсъждането на първата позиция от заседанието отсъстват Лозан Панов, Атанаска Дишева и Боян Новански. По неофициална информация на Свободна Европа отвод са си направили Боян Магдалинчев и Севдалин Мавров. Първият – защото дъщеря му е в съдебния състав, освободил предсрочно Полфрийман, а вторият – поради познанство с Христо Монов (баща на убития Андрей). Сред гласувалите „за“ позицията е Вероника Имова, която участва и в дискусията, критикувайки определението на Софийския апелативен съд за предсрочното освобождаване на австралиеца. Втората позиция – обръщение към гражданите, отново е гласувана с отводите на Магдалинчев и Мавров. Първият отново посочва като причина дъщеря си, а вторият – познанството си с Христо Монов. Двамата се отвеждат, защото могат да се приемат за заинтересовани по въпроса, който се обсъжда”.

Имова също е заинтересована, след като партньорът й е адвокат на едната страна по делото. Юристи коментират, че това е достатъчен довод самата Имова да си направи отвод.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!