Правителството на Хонг Конг ще обяви утре влизането в сила на забрана за носене на маски по време на протести. Мярката е част от опитите за урегулиране на ситуацията в града, където вече четири месеца не стихват протестите и продължават сблъсъците между полиция и демонстранти.

Очаква се ръководителят на администрацията на Хонг Конг Кери Лам да проведе заседание на кабинета по този въпрос, след което решението ще бъде обявено публично.

Чиновниците планират по законов път да въведат забрана в рамките на постановлението за извънредно положение от 1922 г. То дава правомощия на ръководителя на администрацията в Хонг Конг, в случай на извънредна ситуация или обществена заплаха, да предприема всички необходими мерки, включително въвеждане на нови правила, с цел защита на обществените интереси.

Ако бъде приет съответният закон, той ще влезе в сила много бързо. Парламентът може да внесе поправки в закона или да го отмени едва след влизането му в сила.

Вече няколко политически партии тази седмица се обърнаха към Кери Лам с призив да се възползва от постановлението и да предприеме необходимите мерки за урегулиране на ситуацията в града.

Протестиращите в Хонг Конг практически винаги крият лицата си, за да не бъдат разпознати. За да идентифицира участниците в един или друг протест, полицията използва водни струи с оцветена вода, която не може да се изпере и остава дълго време върху кожата. Така органите на реда разследват нарушителите.

В момента забрана за носене на маска по време на демонстрации и масови мероприятия действа на територията на поне 15 държави, в това число САЩ, Канада, Германия и Франция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук