Сотир Цацаров
на снимката: главният прокурор Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров сметна за неоснователно искането на ВМРО да се закрие неправителствената организация „Български хелзинкски комитет”.

На сайта на прокуратурата е публикувано становището на главния прокурор. В него се цитира подаденото от ВМРО искане за прекратяване дейността на БХК, с мотива, че сдружението „се намесва в независимата съдебна система на Република България, както пряко (чрез становища по дела, лобистки призиви до съда в полза на подсъдимите, осъществяване на процесуално представителство на подсъдими лица), така и косвено (чрез организирането на безплатни семинари и удостояване с награди).

В мотивите на Цацаров се посочва, че в устава на БХК е пояснено, че целите и задачите на сдружението са свързани с организирането на системни наблюдатели върху ситуацията с правата на човека и разпространението им в страната и чужбина; изготвяне, превеждане и разпространение на материали, свързани с теорията и практиката на правата на човека; организиране на конференции, семинари, публични акции и други законни форми на гражданската дейност, свързани със защита на човешките права, включително и защита правата на отделни физически и юридически лица на територията на България и в чужбина.

Твърденията в искането за прекратяване на дейността на БХК заради оказан „пряк и косвен натиск и влияние върху българските магистрати“ с оглед осъществяваните дейности под формата на организирани безплатни обучителни семинари за магистрати и осигуряването на процесуална защита на определени лица, като част от легитимно заявените цели при регистрацията на сдружението, не сочат на забранена от Конституцията и законите дейност, посочва се в позицията на главния прокурор.

От прокуратурата допълват и че подателите на сигнала могат да предявят иск пред СГС, ако считат, че твърденията им обосновават постановяване на решение за прекратяване на дейността на БХК.

Припомняме, че на 30 септември ВМРО отправи безпрецедентно искане до главния прокурор Сотир Цацаров да прекрати дейността на Българския хелзинкски комитет, уж заради намеса в съдебната система. Но практически това е удар на партията ВМРО върху функционалността на правовата държава, в която партиите, съдебната власт и неправителствените организации функционират независимо една от друга.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!