Българския Хелзинкски комитет

Главният прокурор на България трябва да отхвърли призивите на една политическа партия от управляващата коалиция на страната да закрие Българския Хелзинкски комитет. Това заяви организацията “Human Rights Watch”.

На сайта на НПО-то пише, че партията от години води юридическа борба с БХК относно позицията си по въпросите на дискириминацията.

„Напълно недопустимо е за една политическа партия, с представители в Европейския парламент, да напада уважавана организация за защита правата на човека”, каза директорът за Европа и Централна Азия на Human Rights Watch Хю Уилямсън.

„Всеки опит за заглушаване или намеса в дейността на независими организации, които извършват законна работа в областта на правата на човека, е в противоречие със задълженията на България, съгласно правото на ЕС и международното право, трябва незабавно да се прекрати.”

На 30 септември 2019г. ВМРО, част от управляващата коалиция, изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което настоява да отмени регистрацията на организацията.

В писмото се твърди, че организацията „пряко и косвено упражнява натиск върху българските магистрати и участва в противоконституционни, незаконни, аморални и открито антибългарски дейности.”

Атаката срещу Българския Хелзинкски комитет идва вследствие на неотдавнашното развитие на делото, свързано с австралийски гражданин Джок Палфрийман, на когото организацията оказа правна помощ и друга подкрепа.

Полфрийман бе осъден през 2009 г. за убийство, извършено през 2007 г., на български студент. Той поддържа своята невинност през цялото време, казвайки, че е действал при самозащита. На 19 септември Софийският апелативен съд разреши  предсрочно освобождаване на Полфрийман от затвора, което предизвика протест сред политиците и медиите.

На 24 септември Цацаров поиска Върховният касационен съд да разгледа решението, като заяви, че двама от тримата съдии в състава на Софийския апелативен съд имат връзки с Българския хелзинкски комитет и поради това са предубедени.

Върховният касационен съд ще разгледа делото на 7 октомври. Двамата въпросни съдии участваха в семинарите по правата на човека, организирани от БХК. Междувременно Полфрийман е в център за задържане на имигранти в София.

Българският Хелзинкски комитет, най-голямата организация за правата на човека в България, е създаден през 1992 г. с цел да защитава и утвърждава правата на човека в страната. Дейностите му включват стратегически съдебни спорове на национално и международно ниво и обучение за членове на съдебната власт, прокурори и други служители на правоприлагащите органи, относно международните инструменти за правата на човека и техните приложения.

В телефонно интервю на 2 октомври Красимир Кънев, председателят на Българския хелзинкски комитет, заяви пред Human Rights Watch, че правителствените служители системно са се насочвали към него и неговата организация, откакто управляващата коалиция дойде на власт през 2018 г.

„Дори днес президентът на ВРМО даде интервю за популярна телевизия, където каза клеветнически неща за БХК – че защитаваме престъпни действия и подкрепяме хора, които нарушават закона, като визира ромите “, каза той.

Длъжностните лица в България трябва да се въздържат от намеса и възпрепятстване на работата на Българския Хелзинкски комитет и други организации за защита на човешките права в България, заяви Human Rights Watch.

Правителството трябва да предприеме необходимите стъпки за спазване на международните си задължения за защита на работата на независимите организации. Властите трябва да разследват заплахи и атаки срещу членове на независими организации.

И институциите на ЕС трябва публично да осъдят нападенията срещу организации, които извършват законна работа в България, заяви Human Rights Watch.

През 2016 г. Кънев бе нападнат физически в София, според него това е свързано с работата му. На следващата година полицията спря разследването, като заяви, че не са установили никакви заподозрени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!