На снимката: министър-председателят Бойко Борисов

Днес в пространно интервю за БТВ, премиерът Бойко Борисов засегна много теми. Един от най-интересните акценти в интервюто беше, че Борисов призова партиите да не се оплакват непрекъснато на прокуратурата, защото по този начин я превръщат в арбитър на политическия живот, който може да решава политическите мачове, без да има конституционни или законови правомощия за това.

„Ако се остави прокуратурата да бъде превръщана в арбитраж, защото сега политиците какво правим: всеки тича и хвърля един сигнал в прокуратурата и вика: „сезирана е прокуратурата, чакаме прокуратурата да реши”. Всички партии това правят. Чакаме тя да ни е арбитър. Хубаво де, но когато арбитърът стана толкова важен, че да може и да решава мачове…”, каза Борисов.

Вероятно по този начин, Борисов намеква за костинбродската афера и за все по-нарастващата роля на прокуратурата в обществения живот на България, факт, който се забелязва, особено по време на неговото управление. А иначе Борисов нито подкрепи, нито подложи на критика кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор.

„Сега прокурорите са си избрали този кандидат за главен прокурор. Представете си, ние като правителство, да бяхме изпратили партиен кандидат да се конкурира с него. Например, Емил Радев като наш евродепутат, да беше кандидат за главен прокурор и вие ме питате „вашият кандидат ли искате да стане главен прокурор?”

По този начин премиерът Бойко Борисов се дистанцира от предстоящия избор на нов главен прокурор, който ще бъде на 24 октомври, само три дни преди местните избори и на който политиците и премиерът Бойко Борисов ще изиграят роля, чрез тяхната политическа квота във Висшия съдебен съвет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!