Пропагандната машина на китайската комунистическа власт вече започна работа с пълна пара. В китайските медии от месеци се пише колко лоши са протестиращите в Хонг Конг, които настояват да не им бъдат отнемани демократични права. Комунистическата власт на Си Дзинпин започна яростна офанзива срещу борците за свобода, включително през органите на реда, законодателни промени и чрез медиите. Един от начините, който властта е избрала, за да дискредитира протестиращите в Хонг Конг днес е да покаже, че „чрез вандалщината им” икономиката на острова ще загуби милиони долари.

Въпросът, който всички трябва да си зададем обаче е кое е по-важно – няколко потрошени витрини и спряло метро, или свободата и демокрацията.

Китайският вестник „Саут Чайна морнинг пост“, позовавайки се на местни експерти, пише, че икономиката на Хонг Конг е загубила най-малко 2,8 млрд. хонконгски долара (357 млн. д.) заради масовите безредици през последните шест дни.

Според анализаторите щетите за сектора на търговията на дребно, транспорта, ресторантите и хотелите за изминалите почивни дни и понеделника достигат 1,9 млрд. хонконгски долара (242 млн. долара).

Загубите на оператора на хонконгското метро – компанията Ем Ти Ар (MTR) за уикенда могат да достигнат 500 млн. хонконгски долара (63,7 млн. долара).

В събота за първи път в историята на метрото то спря работа напълно след актове на вандализъм от демонстранти, а в неделя системата работеше частично.

„Заради хаоса и транспортния колапс в града затворени останаха много търговски центрове, магазини и ресторанти. Заетостта на хотелите се срина от 95 до 50 процента въпреки силното поевтиняване на нощувките”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!