България няма да блокира пътя на Македония в Европейския съюз. Това заяви премиерът Бойко Борисов от Северна Македония, по време на съвместна пресконференция с македонския си колега Зоран Заев.

„Нашият интерес е Македония да бъде в НАТО”, каза Борисов.

Българският министър-председател подчерта, че „България по никакъв начин не се меси в делата на Македония“.

„Не мога да си представя, че може да се стигне до ситуация, в която аз да вдигна ръка срещу Македония. Дори не мога да си помисля, че може да се стигне до блокиране на започването на преговорите на Македония за Европейския съюз“, каза Борисов.

От своя страна македонският премиер Зоран Заев заяви, че приятелството между България и Северна Македония е пример за цяла Западна Европа.

„Без Договора за добросъседство и приятелство между двете страни нямаше да бъде възможен и Договорът от Преспа. България има интерес Македония да получи дата за започване на преговори с ЕС. България беше една от първите, които ратифицираха Договора на Македония за НАТО“, каза Заев.

Македонският премиер заяви, че заедно с Борисов са се разбрали да насърчат работата на комисията по историческите въпроси. Той припомни, че е постигнат напредък, защото комисията вече е решила въпроса за четири личности от общата ни история.

„Гоце Делчев е герой, който ни обединява“, категоричен е Заев.

Борисов призова журналистите, ако имат въпроси по историческата тематика да се обръщат към проф. Ангел Димитров, който е председател от българска страна на смесената Комисия за разрешаване на историческите въпроси.

Двамата министър-председатели заявиха, че Европа високо оценява тяхната политика и по тази причина е дала възможност на двете страни съвместно да председателстват през предстоящата година Берлинския процес за Западните Балкани.

Българският премиер се извини на своите македонски приятели, че неволно е използвал в Сараево термина „северномакедонски“.

Зоран Заев отбеляза, че за последните две години от подписването на Договора, той се е отразил положително на търговските отношения между България и Македония, допринасяйки значително за нарастването на стокообмена и взаимните инвестиции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!