На снимката: министър-председателят Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов се появи неочаквано на събитие на ГЕРБ и направи нещо като кратко резюме на някои от успехите на управленията си по време на отчета на ГЕРБ за гражданския диалог „Европа в нашия дом“, докато атакуваше словесно опозицията. Той отправи остри критики към БСП, като подчерта, че неговите кабинети е трябвало да оправят „руините“ след нейното управление.

Когато София беше в руина след синьо-червено управление, се наложи да правим паркове, булеварди, заводи, училища, детски градини, абсолютно всичко. Нито едно нещо нямаше, ако щете и НДК. И парите за Хемус сме ги заделили, стоят по сметката. Ударно ще довършим пътя Шумен-Търговище. Мездра-Ботевград на Нанков съм разпоредил до 2-3 седмици да е готово да стартира трасето.

Премиерът заяви, че за следващата година са предвидени 360 млн. лева за увеличение на учителските заплати, а на министър Вълчев е възложено провери състоянието на всички училищни автобуси

„Тук може да се разчита на 20 млн. лв. и още толкова за интерактивно обучение. В природните науки изоставаме“, констатира Борисов.

 

Ето и акцентите от изказването на министър-председателя, който отправи към опозицията думи, изпълнени със сарказъм и гняв:

„Направихме паркове в София, за да има БСП къде да се събират. В Южния парк нямаше кай да ти каже „добър ден“. А днеска , виждам, че са се изтъпанили там…теменужки, цветя, красота, треви – всичко подменено. И те ни връщат по времето на Тройната коалиция. Ще инвестираме още много в образование, защото БСП разчитат на къса памет и ниско образовани хора.Тези, които говорят сега какво щели да променят, направиха отсечката при Чирпан. Това направиха.

Ако играем с техните номерца, трябва да сложим билбордове, на които да пише откога докога какво е построено. Така, както правят те. Ние няма да се сравняваме с чеверме-социалистите, не ги обиждам, цитирам Иво Христов. Не този Иво Христов, който нарече българите дебили, а този Иво Христов, който нарече социалистите „чеверме-социалисти“. И понеже паметта на хората е къса явно, а аз се надявам, че не е,  да си спомним как панически след Тройната коалиция тези, които сега в Южния парк се заканват, панически бягаха и се предреждаха, през глава бягаха за Брюксел, през глава бягаха да се спасяват. И си приеха закон същите тези, да ги брани от преследване…Излезли да говорят и да сочат нас със пръст. Тоновете наркотици, които съм задържал при мои операции, не могат да преброят. По техните управления рисуваха България с черепи и кости заради магистралните грабежи, а имахме до Пловдив магистрала.

Действително, че ме заболя много от случилото се в миналите дни, но като ги слушам, това адски ме амбицира… Иронизирах Иво Христов заради „пълзящата автокрация“.Абе, ако има автокрация, как всички тези скандали цял ден не спират – апартаменти, къща, тераса, сауна, баня? От сутрин до вечер. Ако няма свобода на медиите как това ще се случва? Как след всичките тези скандали демокрацията си работи, каква автокрация? Пред кого автокрация?

Много пъти не исках да коментирам заради стабилността и заради уважението между институциите, но когато върховният главнокомандващ призовава генералитета да не стои безропотно, към какво ги предизвиква? Това не е ли диктатура? Разчитат на късата памет. Като ги гледах сутринта, когато ги даваха някъде, цялата Тройна коалиция и Орешарски, събрани на едно място, в прекрасния Южен парк, говорят за борба с корупция. Тези. Тези хора говорят за борба с корупцията. Тези, които когато управляваха, ние не излизахме от прокуратурата и следствието – поръчкови, поръчкови, поръчкови дела. Източили парите, а викат: не, това е политическа вендета. Към кое? Към заменките от времето на Тройната коалиция ли? Кой ги преследва тях? Ние в ГЕРБ нито имаме съдии, нито прокурори. Изведнъж те казват, че ГЕРБ трябва да бъде заличен, както затриха СДС, за да остане вечната БСП-БКП със същите хора… Много са изнервени. Ние сме наложили стандарта – виновните си подават оставката. Но БСП разчитат на късата памет.“

Премиерът заяви още, че политическите опоненти от левицата твърде много са си повярвали, че са се променили, но действията им показвали, че това не е така.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук