Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

По-добро място за живеене от ЕС няма, по-висша степен на демокрация от европейската няма, заяви премиерът Бойко Борисов по време на 13-ата среща на бизнеса с правителството, организирана от в. „Капитал“. Премиерът потвърди решимостта на България да върви към членство в еврозоната, което ще затегне дисциплината във финансовия сектор, ще затрудни източването на банки и ще направи невъзможно повторение на сценария с КТБ. В изказването си Борисов обърна внимание и няколко странични теми, основната сред които бе процедурата за закупуване на нови изтребители за бойната ни авиация и даването на мандат на българското правителство да започне преговори със САЩ за F-16. Той заяви, че не може да има по-прозрачна процедура от тази, с която бяха избрани американските самолети.

Темата стана повод за много критики от страна на опозицията, включително и от президента Румен Радев, който вчера нарече процедурата „бутафорна“.

„Да обвиниш българското правителство, че прави далавера с Тръмп и САЩ – това възможно ли е? Не, благодаря! По-прозрачна процедура няма. Само че в България нали крадецът вика: „Дръжте крадеца“ – това е много често срещано явление – коментира Борисов – Десетилетия лъжат хората, че ще купуват самолети, а през това време се напълнихме с транспортна техника и то само във Военновъздушните сили. И нямат вътре една пушчица, едно патронче не мога да изстрелят – техника за бягане, да се изнесат Генералният щаб и всички управляващи бързо при война. Нито една съпротивителна единица. И те ни дават оценка. Ние си пазим институциите, спазваме конституцията.“

Той защити членството на България в ЕС като гаранция за стабилност и благосъстояние, като подкрепи твърденията си с данни за намалелия външен дълг, увеличените доходи и БВП и превеса на износа над вноса:

„Европейците, колкото и да са критични към ЕС, по-добро място за живеене няма, по-стабилно място няма, по-висша степен на демокрация няма“, допълни Борисов.

Премиерът заяви, че не смята администрацията в Брюксел за раздута. Той защити и пътя на България към членство еврозоната, като подчерта, че това ще дисциплинира банковия сектор, което не би трябвало да притеснява никого, защото ще се предотврати възможността да се случи това, което стана по времето на Румен Гечев /вицепремиер и министър на икономическото развитие в кабинета на Жан Виденов 1995 – 1997 г. – бел. ред./ и на последното правителство на БСП /фалита на КТБ при кабинета „Орешарски“ – бел. ред./. По думите на Борисов „това няма как да се случи, когато България е в този клуб“.

„Критиците казват, че щели да се вдигнат цените, но държавите, към които се стремим – всички те са с въведено евро. Аз бих задал контравъпрос – кои се плашат от въвеждането на еврото и защо? Защото в Банковия съюз нито централните банки, нито банките в съответната държава могат да си позволяват волности. Защо ни е страх тогава да дисциплинираме този сектор? Той е толкова важен за всеки един от нас. Целта е, ако някой собственик на банка я доведе до фалит, не данъкоплатците да платят и хората да си изгубят парите, а той да понесе своята отговорност и той да я платят“, каза премиерът.

Като предимства от приемането на еврото Борисов посочи още по-ниските лихви по кредитите, стабилност на банковата система и възможността да се получи помощ при финансова криза. От думите на премиера стана ясно, че западните патньори са заинтересувани от финансовата стабилност на България. При негови разговори с Ангела Меркел и Еманюел Макрон те са искали да гарантират на данъкоплатците си, че сценария с Гърция няма да се повтори, заради което България трябвало да влезе в банковия съюз и големите банки да не „правят глупости“.

Министър-председателят се спря и на развитието на магистрала „Хемус“ и я нарече „река, по която ще потекат инвестиции към Северна България. Той даде пример с магистралите „Тракия“, „Марица“ и „Струма“, около които заводите „никнат като гъби“. Той съобщи, че в края на месец март започва работа по още три лота от АМ „Хемус“.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!