Борисов ГЕРБ промени

На посещение в Бяла, министър-председателят Бойко Борисов оправда непостоянните мерки за прилагането на „локдаун“ у нас със загриженост за психичното здраве на хората.

„Ние като ластик отваряме – затваряме, отваряме- затваряме за по 10-15 дни. И в момента, в който хората се уморят пак отваряме.“, обясни премиерът. „Виждате в Холандия попове бият журналисти. Представете си докъде са докарали хората с този пълен „локдаун“.“ , добави премиерът.

Той прогнозира, че до май или юни страната ни може да излезе от пандемията, благодарение на преболедувалите и ваксинираните

„Вчера получихме 31 000 ваксини на Pfizer, днес още 51 000 ваксини на Moderna получихме, утре ще получим и 151 000 на AstraZeneca. Благодаря на ЕК за това, което прави. До края на месеца ще минем над 700 000 ваксини. Разчитам много на личните лекари и на всички медицински специалисти максимално бързо – по 10 000 – 15 000 ваксини на ден да се поставят. Това означава към 1,5 млн. българи да или ваксинирани или с антитела, минали през заразата, което дава възможнозт за оптимизъм, че май-юни вече ще излизаме от пандемията.“ заяви Борисов.

Обмисля се допълнително разхлабване на мерките срещу COVID-19 у нас

„Сутринта рано днес имахме съвещание със здравния министър Костадин Ангелов и главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и обсъдихме поетапно на база на тези резултати с ваксинирането и оздравелите да започнем да разхлабваме мерките. От понеделник се отварят детските градини и яслите. Учениците ще се върнат в училищата щом приключи ваканцията им, висшите учебни заведения също ще се върнат“, обеща премиерът.

Борисов каза, че ще проработят и някои заведения, но само тези, които разполагат с маси на открито – „отварят се и откритите площи на заведенията, за да могат хората да седнат, да обядват, да си поръчат, каквото им е необходимо.“ каза той.

Борисов даде да се разбере, че не са забравени и културните институции.

„Разбира се, на първо място в заповедта са театрите, филхармониите, консерваторията, галериите, музеите. Почваме поетапно с 30%, 50%, докато ги отворим накрая с пълен капацитет.“ обеща премиерът.

Борисов разкри, че се обмислят вариант за отваряне и на фитнесите и СПА центровете.

Той се похвали и със силен зимен сезон, въпреки пандемията.

И подчерта, че в България е намерен баланса между опазването на физическото и психическото здраве на хората.

„В тази изключително тежка ситуация за света това е оптималният вариант между мерки и щаденето на психическото състояние на хората. Тук църкви, манастири, джамии – всичко работи.  Другите държави представете си какво причиняват на хората с този пълен локдаун.“ посочи премиерът.

В Европа, България е на първо място по процент починали от заразените с коронавирус. Следват я Унгария, Италия, Германия, Румъния, Полша, Испания, Франция.

По критерий починали на 100 000 население, на първо място по брой дадени жертви от началото на пандемията е Чехия, следвана от Унгария, Италия и България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!