Икея

Във Франция съдят Ikea за шпиониране на настоящи и бъдещи служители. Прокурори поискаха френския клон на Ikea да бъде глобен. На текущия съдебен процес обвинителите настояват мебелният гигант да плати два милиона евро за шпиониране на стотици свои служители.

Прокурори искат и затвор за директора на Ikea

Прокурорите призоваха и за затвор за бивш главен изпълнителен директор на мебелния гигант. Поводът са събраните доказателства срещу него в предполагаема сложна система, управлявана от френската дъщерна компания на шведския мебелен гигант. Компанията е била създадена, за да следи незаконно служителите и кандидатите за работа, използвайки частни детективи и полицаи.

Обвинението настоява за 2 млн. евро глоба

Исканата глоба от 2 милиона евро е малко над половината от максималната сума, разрешена по френското законодателство. Тя представлява част от годишните печалби на групата, които миналата година възлизат на 1,5 милиарда евро.

10 г. затвор грози висшите служители на Ikea

Ikea France е преследвана като корпоративно общност заедно с няколко от бившите си ръководители във Версай, югозападно от Париж. Обвиненията включват незаконно събиране на лична информация, получаване на незаконно събрана лична информация и нарушаване на професионалната поверителност. По някои от тези престъпления висшите ръководни кадри на мебелната верига по закон ги грози затвор от 10 години. Прокурорите твърдят, че Ikea France е събрала подробности за стотици от вече наетите и бъдещи служители, включително поверителна информация за съдимост.

„Това, което е заложено тук, е защитата на личния ни живот срещу заплаха, заплахата от масово наблюдение,“

заяви прокурорът Памела Табардел. Тя допълни, че се надява съдът да изпрати „силно послание“ до компаниите навсякъде. Съдът разследва практиките на Ikea между 2009 и 2012 г., но прокурорите твърдят, че те са започнали с нерегламентирания шпионаж близо десетилетие по-рано.

Миналата седмица бившият главен изпълнителен директор на френските операции на Ikea Жан-Луи Байо отрече да е участвал в предполагаемата схема. Прокурорът обаче поиска от съда да му присъди тригодишна присъда, от която Байо трябва да излежи ефективно една година.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук