Ikea

Напрежението в световната търговия ще доведе до по-високи цени за клиентите, заяви Джеспър Бродин – главен изпълнителен директор на „Ингка”.

Холдинговата компания на мебелния гигант за мебели „Икеа” смята, че налагането на митнически ограничения „обикновено не е от полза за обикновените хора”.

През последните години много държави наложиха нови мита и други ограничения върху вноса, каза той пред Би Би Си. Тенденцията беше особено ясно изразена от САЩ по времето на бившия президент Доналд Тръмп.

Според Световната търговска организация, търговските ограничения са се увеличили още преди пандемията.

Обикновено това води до увеличаване на разходите за производството. Има известни опасения относно това, което се случва не само в Индия, но и в световен мащаб “, каза Бродин.

„Икеа” инвестира милиарди долари в Индия в амбициозни планове за разширяване, но внася по-голямата част от продуктите, които продава в страната.

Това означава спад в оборота и, съответно, печалбите, след въведените миналата година по-високи данъци върху вноса. Те бяха наложени от правителството на Нарендра Моди като част от неговия самостоятелен път на Индия, което поставя чуждите компании в неравностойно положение при конкуренцията с местни производители.

Както и в други страни, ценообразуването е от решаващо значение, затова директорът предлага закупуване на акции на местно ниво.

Според Бродин, без значение откъде идват тези продукти, те трябва да отговарят на предизвикателствата на изменението на климата и устойчивостта.

Рециклирането ще става все по-важно за минимизиране на въздействието на потреблението върху планетата.

Ikea няма да бъде единствената компания, която се придържа към тези ценности, прогнозира той и заяви, че „това е новата икономика 2.0, новият бизнес модел в света”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук