80% защита от COVID-19 дават след първата доза ваксините на Pfizer и Moderna. Разработени от Pfizer/BioNTech и Moderna продукти намаляват риска от инфекция с 80% две седмици или повече след получаване на първата доза. Данните от ново американско проучване бяха оповестени в „Джерусалем Пост“.

Проучването е направено сред 4000 американски здравни работници

Рискът от инфекция е спаднал с 90% две седмици след втората доза, установи проучването. Той бе направено сред близо 4 000 американски здравни служители и ваксинирани на първа линия.

Резултатите потвърждават по-ранни проучвания, които показват, че ваксините започват да действат скоро след първата доза. Те потвърждават, че те също така предотвратяват асимптоматични инфекции.

Някои страни, страдащи от ограничени доставки на ваксини, изместиха графиците за вторите дози. Направиха го с надеждата да дадат защита на повече хора. Американските служители в общественото здравеопазване обаче препоръчват да се дават две дози по график. Отстоянието между дозите е разрешено от регулаторите въз основа на клинични изпитвания.

Изследването на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) оценява способността на ваксините да предпазват от инфекции. Предишни клинични проучвания на компаниите са оценявали ефикасността на ваксините им за предотвратяване на заболяване от COVID-19, но в тези проучвания са пропуснати асимптоматичните инфекции.

13-седмичен експеримент

Проучването разглежда ефективността на иРНК ваксините сред 3 950 участници в шест щати. То обхваща период от 13 седмици от 14 декември 2020 г. до 13 март 2021 г. Около 74% са получили поне една доза.  Сред тях са провеждани тестове всяка седмица за улавяне всякакви инфекции без симптоми.

Проучването на CDC идва седмици след като реални данни от Израел показват, че ваксината на Pfizer/BioNTech е 94% ефективна за предотвратяване на асимптоматични инфекции.

Великобритания и Канада увеличиха  периода между дозите до 4 месеца

Великобритания и Канада бяха сред страните, които позволиха удължен интервал между дозите до три или четири месеца. През януари властите на Обединеното кралство заявиха, че данните подкрепят решението за 12-седмична разлика между дозите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!