Пфайзер

Комбинираната ваксина срещу COVID-19 на Pfizer Inc и BioNTech SE успя да неутрализира новия бразилски вариант на коронавирус. Това сочи глобално проучване, публикувано в New England Journal of Medicine.

Кръвта от хора, които са били ваксинирани, неутрализира инженерна версия на вируса, която съдържа същите мутации в шиповата част на силно заразния вариант P.1, идентифициран за първи път в Бразилия. Изследването е проведено от учени от двете компании и от медицинския факултет на Тексаския университет.

Шипът, с чиято помощ вирусът прониква в човешки клетки, е основната цел на много ваксини срещу COVID-19.

Учените твърдят, че неутрализиращата способност на комбинираната ваксина е почти еквивалентна на ефекта на ваксината върху предишната по-малко заразна версия на вируса от миналата година.

Pfizer неутрализира и южноафриканския щам

В публикувани по-рано проучвания Pfizer установи, че неговата ваксина неутрализира други по-заразни варианти, идентифицирани за първи път в Обединеното кралство и Южна Африка, въпреки че южноафриканският вариант може да намали защитните антитела, предизвикани от ваксината.

От Рfizer преди проучването да бъде готово, заявиха, че вярват, че е много вероятно сегашната ваксина да предпазва от южноафриканския вариант. Производителят на лекарства обаче планира да тества трета бустер доза от тяхната ваксина, както и версия, преработена специално за борба с този вариант, за да разбере по-добре имунния отговор на човешкия организъм.

Осем жени в Япония с алергичини реакции от Pfizer

Още пет случая на жени с алергични реакции бяха регистринани в Япония след ваксинация с лекарството на американската компания Pfizer. Общият брой на хората с анафилаксия след имунизация достигна осем. Данните са изнесени от местното  Министерство на здравеопазването, труда и социалните грижи.

Алергиите се проявяват при жени на възраст 20-50 години. Всички те са развили симптоми като кашлица, възпалено гърло, изтръпване на крайниците непосредствено след прилагането на ваксината. В този случай две от тях се нуждаят от хоспитализация.

Както отбелязва телевизионният канал TBS, към днешна дата в Япония са ваксинирани 71 хиляди души, главно служители на лечебни заведения.

Япония очаква 310 милиона дози

Миналата година Япония подписа споразумения с британско-шведската компания AstraZeneca, американската Moderna и американско-германския консорциум от компании Pfizer и BioNTech за доставка на лекарства. Общо страната очаква да получи 310 милиона дози ваксина.

Ваксинацията в Япония започна на 17 февруари. През първия етап бяха ваксинирани 40 хиляди местни здравни работници. До финала на първия тур трябва да бъдат ваксинирани 4,7 милиона японски лекари. Вторият етап покрива жителите на възраст над 65 г, които наброяват 36 милиона души. До май ваксините могат да станат достъпни и за други категории граждани.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!