Отмяна на PCR тестовете за пътуващи с цел туризъм от 15 април 2021 г. Това поискаха официално чрез писмо до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова от Варненската и Бургарската туристическа камара. В същото време ресторантьорите се противопоставиха на каквото и да е ново затваряне.

Туристическите организации се притесняват, че преките ни конкуренти в региона – Гърция и Турция вече са приложили отпадането на изискването за PCR като стимул за затруднения бранш.

Туроператори от Румъния, Молдова, Украйна ни препратиха писмата, изпратени от Турция до институциите, свързани с туризма, както и до браншовите организации на туроператорите в тези страни с официалната информация за отмяна на PCR тестовете от 15 април 2021 г., пишат засегнатите

По думите им румънските туроператори, за които България е важна дестинация, коментират, че ако  в нашата страна изминалият летен сезон 2020 бе отчасти спасен от румънските туристи, поради ограниченията за пътуване и PCR-тестове в Турция и Гърция, то за лято 2021 се случва точно обратното и спадът на резервациите от Румъния вече е драстичен.

Притеснително е също, че се наблюдава спиране на продажбите за Великденските празници вече седмици наред.

Прогнозата им е, че ако до средата на март не се се реши отмяна на PCR тестовете от втората половина на април, то голяма част от хотелите по нашето Черноморие няма да отворят не само за Великденските празници, но и през целия месец май поради ниска заетост.

Асоциациите на заведенията също са против каквото и да е ново затягане

Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ определят като абсолютно неприемливо каквото и да е затягане на мерките, свързано със заведенията.

Събитията от последните дни ни връщат към октомври 2020 г., когато на среща с министъра на здравеопазването получихме уверение, че няма да бъдем затворени, часове по-късно се започна с регионалните мерки, а скоро след това и с пълното ни затваряне, припомнят от двете организации.

Въпреки все по-чувствителното нарастване на случаите на коронавирус в страната през февруари, заведенията бяха отворени на 1 март с работно време до 23 часа. Така беше спазено нареждането на премиера Бойко Борисов, дадено две седмици по-рано.

В понеделник вечер обаче след среща с членове на Националния оперативен щаб и директори на регионалните здравни инспекции здравният министър Костадин Ангелов обяви, че се властите обсъждат ново затягане на мерките, включително евентуален по-ранен час за затваряне на заведенията вечер. Предстои въпросът да се обсъди от Националния оперативен щаб и да се прецени дали мерките да са локални или национални, каза министърът. Именно тези негови думи за повод за реакцията на асоциациите на заведенията.

СЗБ и БАЗ се противопоставят на всякакви идеи за ново затваряне, отлагане на откриването на нощните клубове на 1 април, въвеждането на забрани на локален принцип, намаляване на работното време или „каквито и да е други безумни идеи и рестрикции“.

Организациите декларират, че ще приемат само вече разписаните мерки и дати, като отново настояват за незабавно изплащане на обещаните 20 на сто от оборота за месеците, в които заведенията са били затворени. От СЗБ и БАЗ изтъкват, че данните за развитието на пандемията през последните дни са поредното доказателство, че не заведенията са виновни за увеличаващите се случаи на Covid-19.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук