zoom
Ерик Юан

Основателят на Zoom Ерик Юан е прехвърлил около 18 милиона от своите акции на стойност над 6 милиарда долара, според регулаторната декларация. Юан, който е и главен изпълнителен директор на платформата за видеоконференции, премести около 40% от дела си в компанията миналата седмица .Акциите бяха обявении като подаръци на неопределени бенефициенти.

Zoom се наложи като популярна платформа по време на пандемията.

Ерик Юан стартира Zoom през 2011 г. и го включи на фондовия пазар в САЩ през 2019 г., което го направи милиардер. Акциите на Zoom почти се утроиха през последните 12 месеца и компанията има пазарна оценка от около 100 млрд. долара.

„Решението на основателя на Zoom да прехвърли повече от една трета от неговия дял  учуди много хора“, каза Едуард Моя от търговската фирма Oanda пред Би Би Си. „Докато говорителят на Zoom отбеляза, че прехвърлянето е в съответствие с типичните практики за планиране на имоти на Юан, инвеститорите ще бъдат нервни, докато не разберат кой е получателят на акциите“, добави той.

Юан е само на 51, женен и има три деца, така че разпределението на богатството му може да се разглежда като прибързано.

Миналата седмица ръководителите на Zoom заявиха, че очакват силния растеж да продължи и тази година. „Бъдещето е тук с възхода на отдалечените работни места и всички промени, които смятаме, че ще продължат и след края на карантината, предизвикана от Covid-19. Ние признаваме тази нова реалност“, каза Юан. Компанията за видеоконференции очаква продажбите да нараснат с повече от 40% тази година, достигайки над 3,7 млрд. долара. От Zoom обаче заявиха, че не очакват растежът да продължи с темповете, на които се радваше миналата година. Ерик Юан беше обявен за бизнесмен на годината за 2020 г. и беше включен в годишния списък на 100-те най-влиятелни хора в света.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!