Ваксината на BioNTech / Pfizer – която в момента трябва да се транспортира при свръхниски температури между -80 до -60 градуса по Целзий – всъщност може да остане стабилна при много по-високи температури, обявиха днес двете компании, съобщават от Политико.

Нови данни показват, че ваксината е стабилна при -25 до -15 градуса по Целзий, температури, които са по-често срещани във фармацевтичните фризери, обявиха в изявление Pfizer и BioNTech. Те ще предадат тези данни на Американската администрация по храните и лекарствата и ако бъдат приети, флаконите с ваксината ще могат да се съхраняват при тези температури в продължение на две седмици.

Настоящото изискване за съхранение при изключително ниски температури е значителна пречка при транспортирането на иРНК ваксината, като мнозина експерти посочиха, че тя е по-малко подходяща за широко разпространение в страните, в които няма подходящи условия за извозване и доставка при посочените градуси.

„Данните, които събрахме показват, че съхранение при около -20 ° C би могло да бъде възможно. Предоставените данни могат да улеснят работата с нашата ваксина в аптеките и да осигурят на ваксинационните центрове още по-голяма гъвкавост “, каза изпълнителният директор на BioNTech Уюр Шахин.

Под настоящото ръководство ваксината може да се съхранява при свръхниски температури до шест месеца и до 5 дни при стандартна температура на хладилника. Този петдневен прозорец все още ще важи за флаконите, излизащи от хранилището при -25 до -15 по Целзий.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!