Иван Хиновски
на снимката: Енергийният експерт Иван Хиновски

Малките американски модулни реактори може да се използват за допълващи и балансиращи мощности към вече съществуващите в АЕЦ „Козлодий“. В момента технологията на „NuScale Power“ е една от най-модерните в света. Това коментира енергийният експерт Иван Хиновски специално за ДЕБАТИ БГ.

Поводът е подписаният преди дни Меморандум за разбирателство (Memorandum of Understanding) между „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД и NuScale Power. Той е за изследване на възможността за реализиране на ядрена технология базирана на малки модулни реактори в България.

Документът е в изпълнение на взетото на 14 октомври 2020 г. решение на Министерски съвет, като има за цел да предостави необходимата информация, която да обоснове възможността за изграждането на нова ядрена мощност на площадка АЕЦ „Козлодуй“.

Хиновски разяснява, че реакторът е получил принципен лиценз, но все още няма лиценз за строителство.

Този договор с нищо не ни обвързва. Става дума за общи проучвания – разчети, анализи и запознаване с информацията. Редица неща ще бъдат проучени – площадка, параметри, количество, допълнителни системи, охлаждане, захранване и други. Има редица условия.

Самият процес е от няколко фази. Първата е за първоначално лицензиране на проекта. Това значи той да е одобрен концептуално от Националната регулаторна комисия на САЩ и е има ниво на защита и системи за безопасност. Предстои издаване на лиценз за строителство, когато този се намерят площадки, на които да се реализира. Чак след това местният регулаторен орган се прознася.

България трябва да анализира и да подписва меморандуми с всички възможни компании, които разработват, може да си сътрудничим с всяка друга, разяснява експертът.

Това е предложение за една алтернативна, модерна технология, към които светът се движи. Освен това е и безопасна. Подобни модули могат дори да се сложат в „центъра на София“. Освен това според проучвания са и по-евтини.

 В анализи на американски специалисти се твърди, че топлинната енергия от един такъв малък реактор ще струва 1/3 от топлинната енергия, която се произвежда, например, от природен газ или въглища.

Процесът ще е най-малко две години. Преди период не може да се очакват конкретни предложения за изграждането на такъв реактор в България.

По думите на Хиновски най-големият проблем на България и на света, е отоплението, което е базирано предимно на природен газ, което в един момент трябва да спре.

През август 2020 година дизайнът на нейните реактори получи одобрение от Комисията по ядрено регулиране на САЩ. Плановете са NuScale Power да успее да предостави първите си модулни реактори на клиенти през 2027 година.

Според компанията една централа може да бъде изградена с до 12 модула с обща мощност от 924 мегавата (малко под капацитета на закупените за АЕЦ „Белене“ руски ВВЕР реактори, чиято проектна мощност е 1000 мегавата). NuScale Power предлага и по-малки решения – с между 4 и 6 модула.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук