Гвардейци поднесоха венци пред паметника на Апостола

Гвардейци поднесоха венци и цветя от името на институциите пред паметника на Апостола в София.

Заради противоепидемичните мерки нямаше обичайните за този ден церемонии с участието на политици и граждани, на които се произнасяха речи. Вместо това бе изпълнен само елемент от ритуала по възпоменание, който се провежда ежегодно на 19 февруари.

В храма „Света София“ бе отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски. По повод на възпоменанието биха камбаните на храмовете „Света София“ и „Свети Александър Невски“.

Церемония в памет на Апостола и в Босилеград

Тази година отбелязването на паметта на Апостола в Босилеград се проведе по необичаен начин поради пандемичната обстановка и мерките за защита от КОВИД-19. Заповедта на Министерството на здравеопазването според която се забранява влизането на територията на България без отрицателен ПСР тест не по стар от 72 часа, буквално затвори границата и изостанаха традиционните посещения на представители на български държавни институции, кметове на български общини, университети, граждански сдружения и индивидуални лица по повод 19 февруари.

Българската държава бе представена само от консулите на Генералното консулство на Република България в Ниш, г-н Илия Бонджолов и г-н Петър Дънов.

Затова пък КИЦ „Босилеград” и Граждански комитет „Западни покрайнини” проведоха онлайн среща с една трогателна програма направена от председателя на Олимпийски клуб Босилеград, г-н Желко Насев. От името на КИЦ „Босилеград” слово изнесе Иван Николов. Приветствия отправиха зам. Председателя на ГК „Западни покрайнини” д-р Валентин Янев, представител на българското Посолство в Белград г-н Ивайло Кашканов и председателя на Държавната агенция за българите в чужбина проф. Илия Гюдженов. Включиха се и българи от Канада.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!