Котаракът Кварки
Източник: Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa/Archivbild

Котаракът Кварки, който искаше да застане сред кандидатите за кмет в малкото градче Деммин в Германия не получи разрешение да се кандидатира на местните избори. По искане на своя собственик Торстен Лор той трябваше да бъде включен в изборната бюлетина 25 април, пише германското издание Билд.

Едва ли обаче Кварки някога ще може да попадне сред кандидатите за кмет, тъй като той дори не може да гласува.

„Изискванията за допускане до изборите не са изпълнени“, заяви действащият кмет Михаел Кох пред Германската печатна агенция. От една страна, липсва подпис на подателя на молбата, а и той все още няма навършени 18 години. Изискване за явяване на избори в страната е и наличието на германско гражданство, каквото Кварки също няма.

Кварки е на шест години и според собственика си е достатъчно възрастен. „Ако молбата ми не бъде одобрена, ще заведа дело“, това стои в молбата на Кварки, изпратена в местната администрация в началото на февруари. С оглед на евентуален правен спор, кметът Кох, който не се кандидатира отново, каза: „Ще се борим“.

Самото подаване на кандидатурата обаче предизвика огромно внимание и дискусии. Там Кварки е „посочил” и своите цели, ако бъде избран за кмет – хуманно отношение към животните и ограничаване на автомобилния трафик в града. Кварки не обича колите.

Това което се оказа невъзможно в Германия обаче, превърна малкото селце Талкитн в Аляска, САЩ в туристическа атракция. Там през 1997 г. за ръководител на селото е избран котаракът Стъбс. Той управлява около 900 души в продължение на почти 20 години – до смъртта си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!