AstraZeneca съдебни действия ваксина

Във вторник град Берлин прекрати ваксинациите с AstraZeneca за лица под 60-годишна възраст, съобщи АФП.

Това се случва на фона на съобщения за нови случаи на кръвни съсиреци сред хората, които са били ваксинирани с този препарат.

„Временно спираме ваксинациите с AstraZeneca за лица под 60 години“. Това заяви министърът на здравеопазването на германската столица Дилек Калайци. Тя добави, че това е „предпазна мярка“, докато градът очаква официална препоръка от федералните здравни власти.

Малко след това южният град Мюнхен също обяви спиране на ваксинацията с препарата. Доклади предполагат, че Бранденбург също е последвал този пример.

Германските регионални и федерални министри на здравеопазването ще се срещнат във вторник вечерта с комисията по ваксини. Очаква се скоро тя да даде нова препоръка.

„Нямаме сериозни случаи на нежелани реакции в Берлин“. Това каза Калайци и добави, че „всеки, който вече е получил първата доза на AstraZeneca, има много добра защита“.

Понастоящем германският регулаторен орган по лекарствата Институтът „Пол Ерих“ съобщава за 31 случая на образуване на кръвни съсиреци при хора, получили AstraZeneca. Това съобщи списание „Шпигел“ във вторник.

Съобщава се, че почти всички случаи са при млади и жени на средна възраст, което накара няколко германски болници да преустановят използването на ваксината за жени под 55 години тази седмица.

Клиника в Северен Рейн Вестфалия, най-гъсто населената провинция в Германия, заяви, че спира използването на AstraZeneca, за да разследва два съобщени случая на тромбоза, докато болницата Charité в Берлин също усължи спирането на ваксината за всички под 60 години след съобщението на Калайци.

В понеделник Канада също препоръча да се спре употребата на ваксината за хора под 55 години „в очакване на допълнителна експертиза“.

Франция е ограничила използването на АстраЗенека за хора до над 55 години, докато Испания до под 65 години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук