Отново ще бъде разрешена ваксинацията с „Астра Зенека“ у нас, стана ясно на извънреден брифинг в Изпълнителната агенция по лекарствата. От петък стартира работата отново и на електронната система за записване, както и ваксинирането на лицата, които са записани.

Причината за решението е потвърденото часове по-рано становище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за безопасността на пепарата.

Ваксината „Астра Зенека“ е „безопасна и ефективна“ и ползите надвишават всички рискове, това е официалното становище на европейския регулатор.

 

Ръководителят му Емер Кук акцентира, че ваксинирането не е свързано с увеличаване на общия риск от тромбоемболични събития или кръвни съсиреци. Тя добави, че когато се ваксинират милиони хора, винаги има риск от странични реакции.

„Ще извършим допълнително разследване на случаите на тромбоза. Досега в ЕС с тази ваксина са имунизирани 7 млн. души, както и 11 млн. във Великобритания. Ваксината „Астра Зенекка“ не е причина за увеличената опасност от тромбози – случаите са малко на брой и редки, но много тежки“, добави представителят на ЕМА

Оценката е според наличните досега доказателства. Не може да се установи ясна връзка между ваксината и тромбозите. По думите на Кук предстои занапред в листовките на ваксината да се уточнява, че образуването на кръвни съсиреци е сред възможните въздействия от препарата.

Отговорът на някои въпроси остава несигурен. Засега няма достатъчно данни за установяване дали ваксината е причина за предизвикване на тромбоцинтопения и мозъчни тромбози, добави председателят на провяраващата комисия към ЕАЛ Сабине Щраус.

EMA призовава хората, които имат някакви странични ефекти, да съобщават за това.

Припомняме, че редица държави в ЕС, сред които Италия, Нидерландия, Германия, Испания, Португалия и Франция бяха спрели временно ваксинацията с препарата, докато се изчакваше становишето на регулатора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук