Отбелязваме Световния ден за безопасност и здраве при работа
Снимка: БТА

От 2003 г., съгласно решение на Международната организация на труда, на 28 април е Световният ден за безопасност и здраве при работа.

Целта е да се привлече вниманието на международната общност за създаване на здравословни и безопасни условия на труд, разработване на национални политики и система за инспекция за спазване на законодателството за безопасност и здраве при работа. Възпитаване на култура за превенция на трудовите инциденти и професионалните заболявания също е акцент.

През юни 2022 г. Международната организация на труда (МОТ) включва правото за „безопасна и здравословна работна среда“ в основните си принципи за правата на работното място.

От 1996 г. на 28 април по инициатива на Международната конфедерация на профсъюзите се отбелязва и Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести, за да се популяризира ролята на профсъюзното движение за постигането на безопасни и здравословни работни места и да се почете паметта на загубилите живота си при трудови злополуки и професионални заболявания.

Българските синдикати също ще отбележат днешния празник.

В 9:30 часа днес представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) ще поднесат венци на мемориалната плоча пред централата си в София. На събитието се очаква да присъстват зам.-министърът на труда и социалната политика Емил Мингов, директорът на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ Екатерина Асенова и представители на Националния осигурителен институт. По-късно същия ден на пресконференция КНСБ ще представи своите предложения за подобряване на безопасните условия на труд. Ще бъдат връчени годишните награди „Прометея“ за работодателите, постигнали добри резултати за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Трудовите злополуки в България през 2022 г. са се увеличили спрямо 2021 г., се посочва в анализ на КТ „Подкрепа“. От синдиката допълват, че насочването на вниманието и финансовия ресурс на работодателите към мерките за предотвратяване на пандемията, е било за сметка на мерките за осигуряване на общата безопасност на работното място.

По данни на Международната конфедерация на профсъюзите над три милиона работници умират всяка година при трудови злополуки или от професионални заболявания, сочи още информацията на отдел „Справочна“.

Източник:БТА

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук