Борис Джонсън

Премиерът на Великобритания ще получи първата си доза от ваксината на „АстраЗенека” и призова останалите граждани да го последват. 56-годишният Борис Джонсън призова хората да се ваксинират. Той обяви, че планът на Англия за излизане от локдауна е „в ход”.

Няколко европейски държави, сред които и България, от днес възобновяват употребата на Оксфордската ваксина. Това стана след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди, че тя е „безопасна и ефективна“. Припомняме, че редица страни в ЕС, сред които Италия, Нидерландия, Германия, Испания, Португалия и Франция бяха спрели временно ваксинацията с препарата, докато се изчакваше становишето на регулатора.

Борис Джонсън заяви на конференция на Даунинг Стрийт, че инжекцията на „АстраЗенека” е безопасна. Но „това, което не е безопасно, е да хванем COVID-19, поради което е толкова важно всички да си получим ваксините веднага щом дойде редът ни“ добави той.

Самият премиер беше хоспитализиран с коронавирус през април 2020 г. по време на първата вълна от пандемията.

„Начинът да се гарантира, че облекчаване на противоепидемичните мерки ще се случи е да се ваксинирате, когато дойде вашият ред, така че нека го направим”, призова премиерът на Обединеното кралство.

Проф. Крис Уити, главен медицински инспектор на Англия, съобщи, че има малък брой хора, които не са се явили на насрочения им час за ваксинация заради противоречивите съобщения за ваксината на „АстраЗенека”. Той каза, че очаква повечето от тях  все пак да си сложат ваксини след „кратък размисъл“, добавяйки, че коронавирусът е „много опасна болест“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!