Астра Зенека анализ Европейската комисия

Анализ на данните за безопасност, направен въз основа на поставени над 17 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд-Астра Зенека, не показва  повишен риск от белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения. Това се посочва в позиция на компанията, изпратена до медиите.

Съобщеният брой случаи на такъв тип събития за ваксината срещу COVID-19 на Астра Зенека не е по-висок, отколкото броят, който би възникнал по естествен начин в неваксинирано население, подчертават от българския офис на производителя.  Припомняме, че в петък 57-годишна жена със сърдечно заболяване почина няколко часа, след като й беше поставена ваксина срещу Ковид-19.

От „Астра Зенека“ са категорични, че в клиничните проучвания няма тенденции или случаи на белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или събития, които биха били свързани с тромбоцитопения. Компанията посочва, че продължава внимателния преглед на всички налични данни за безопасност, включително и на тези събития. Обръща се внимание и на факта, че Европейската агенция за лекарствата е изискала оценка за събития, свързани с тромбоцитопения, от други производители на ваксини срещу COVID-19.

В петък на заседание при премиера бе разпоредено да спре ваксинирането с препарата на „Астра Зенека“ докато няма официално становище от Европейската агенция по лекарства за безопасността на препaрата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук