пясъчна буря

Китайската столица се оказа покрита от плътен жълто-кафяв смог със замърсяване на въздуха, достигащо рекордни нива заради пясъчна буря. Замърсяването в града е достигнало „опасно високо ниво”, според уебсайта за мониторинг на качеството на въздуха „Aqicn”.

Поради ниската видимост в Пекин са отменени над 400 полета. Жителите на града използваха очила, маски и мрежи за коса, за да се предпазят от мръсния въздух и пясъчните частици. Градската управа нареди на всички училища да отменят спортните събития на открито и посъветва хората с респираторни заболявания да останат по домовете си.

Лошото качество на въздуха се дължи на пясъчна буря от северна Монголия, която вятърът е пренесъл на юг, намалявайки видимостта в Пекин на по-малко от 1000 метра. Някои потребители на социални мрежи заявиха, че пейзажът в китайската столица напомня на апокалиптичния научно-фантастичен филм „Интерстелар“.

В Монголия бурята уби 6 души убити, включително едно дете, и над 80 души изчезнали. Според телевизионния оператор CGTN спешният отдел на Монголия е получил съобщения за общо 548 изчезнали хора през уикенда, 467 от които са открити. Спасителната операция все още продължава за останалите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук