Бойко Борисов
Бойко Борисов - премиер на България

Днес се проведе национална работна среща на ГЕРБ, с присъствието на коалиционните партньори от изборите – СДС. На церемонията присъстваха президентът (2012-2017г.) Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и всички избрани кметове и общински съветници от партията, членове и симпатизанти.

Лидерът на партия ГЕРБ и премиер Бойко Борисов похвали избраните кметове, издигнати от коалицията ГЕРБ-СДС. Той обаче остро разкритикува поведението на други десни партии.

„Бях провокиран да направя тази среща, защото в случаите, когато се събираме, аз ви се карам, и онези отсреща започват да мислят, че са някаква алтернатива, нещо по-силно”, обърна се към участниците премиерът.

Борисов добави, че от една седмица непрекъснато се говори за изборната загуба на партията в Благоевград и Русе.

„Няма ли ги на картата градове като Стара Загора, Хасково/на първи тур още победа/. На Делян Добрев ще му кажа само, че по-добра реабилитация от тази няма”, добави премиерът.

Борисов остро разкритикува „градската десница”.

„Много съм огорчен от нашите приятели, трябва да спрем да ги наричаме десница, това са деца, внуци на „червената номенклатура“, заяви Борисов.

И добави:

„Тези демократи ли, те ли се съешиха с Христо Иванов и Атанасов. Това не е градска десница, това е опозицията вътре в комунистическата партия, която е била, тя сега с нейните сателити работи“.

Той не подмина обвиненията на опонентите на ГЕРБ за купен ромски вот.

„Казват, че циганите много обичали Бойко, има защо – Направихме им работни места,  защото им вкарахме в програмата 50 хиляди деца да учат, а не да крадат. За София – ако не са ромите, кой ще ни чисти, да кажем на тези десните. Затова считам, че имат повече право да гласуват за нас”, добави Борисов.

Той цитира и анализ от последните президентски избори, от който се виждало, че ромите обичат повече Румен Радев, за когото са гласували 40 915, докато претендентът на ГЕРБ Цецка Цачева е взела малко над 19 хиляди ромски гласа.

„Ако искаме да говорим за корпоративен вот, за нас още не е минала давността на Костинброд.”

Премиерът заяви, че озлоблението срещу ГЕРБ се е засилило много след като третото му правителство е отменила купуването на самолетите „Грипен“ и е предпочело новите Ф-16.

„Дадохме геостратегическото направление на България за пръв път реално”, обобщи премиерът.

И допълни:

„Станаха още по-яростни, когато за пръв път над един милиард лева вложихме в газовата преносна мрежа, такива усилия положихме за енергийните проекти,истинска диверсификация. Не си сдържаха нервите, когато службите и прокуратурата хванаха за шпионаж няколко човека. Това вече ги разкри и те си отидоха при Мая Манолов. Защо не ни подкрепиха поне сега, какво й харесаха повече на Мая, мутра ли е Фандъкова или диктатор. Да подкрепиш срещу десните партии опонента си и то този, „който водеше срещу белия автобус – колеги, толкова ли паднахте,защо, какво ви дразни у нас, че да предпочетете други”.

По думите му със СДС, с които бяха в коалиция за евровота и за кметските избори, са различни формации и няма да станат една партия, но синият цвят ги задължава да са заедно.

Борисов се спря и на твърденията на БСП днес за репресирани след вота на някои места техни кандидати за кметове и близките им.

„Моля Корнелия Нинова да ми ги изпрати и, ако е вярно, във вторник лично ще им се извиня, и този, който си го е позволил, просто ще види реакцията. Но, ако ние решим за Кърджали да пискаме, то е чудо там, но се справихме добре”.

Бойко Борисов поздрави българските мюсюлмани, които са подкрепили ГЕРБ.

Премиерът посъветва кметовете на ГЕРБ да са много добри, честни и прозрачни.

„Но като видиш една хартийка, се наведи и я вземи, застани до опасната шахта, за да видят хората, че милеете за града, за тях”, препоръча той.

Борисов завърши изказването си, отбелязвайки, че в родните места и на тримата опоненти Славяново, откъдето са родителите на Румен Радев, село Крушовица/Корнелия Нинова/ и Кюстендил/Мая Манолова/ГЕРБ са взели категорична победа.

В речта си премиерът подчерта, че няма сфера, в която да няма ръст, под четири на сто е безработицата. В същото време при служебното правителство се губят около 100 тира цигари, а сега контрабандата се громи.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!