Бойко Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

На днешната Национална предизборна среща на ГЕРБ бяха изведени две приоритетни насоки в работата на партията по подготвката за изборите през тази година – пределна мобилизация и откликване на нуждите на обикновените хора. След като зам.-председателят на партията Цветан Цветанов обоснова нуждата от впрягане на всички сили с наличието на „безкомпромисни опоненти“ и потвърди, че за ГЕРБ единственото добро представяне е изборната победа, вторият приоритет бе изведен в изказването на лидера на партията Бойко Борисов. Трябва да имаме ухо за гласа на хората, каза той и предупреди, че главната опасност е откъсването от проблемите на народа:

„Трябва много да внимаваме да не станем елитарна партия!“ – предупреди министър-председателят.

Бойко Борисов, Цветан Цветанов

Той подчерта, че никой не обича елитарните партии. В изказването си премиерът и лидер на ГЕРБ напомни как е създадена партията преди 10 години и анонсира, че ще формулира някои слабости в политиките, за да не бъдат повтаряни.

„За какво създадохме ГЕРБ и когато го създадохме в какви условия го създадохме. Тогава нашите опоненти бяха министри, първи дами и народът искаше всячески да избяга от тях и избраха нас. Тогава „Конрад Аденауер“ не ни подкрепяше а подкрепяше някакви десни, сини. Какво се оказа – те не бяха нито десни, нито сини, а си бяха истински болшевики – каза Борисов и благодари на фондация „Конрад Аденауер“ за финансовата и политическа помощ на партията – Преди нас не бяха правили нищо, затова на нас беше лесно да направим даже повече, отколкото може да направи една партия.“

Борисов даде пример с икономиката на САЩ, която, по думите му никога не е била в по-добро състояние от сега. В същото време никога не е била в такова бюджетно затруднение.

„Германия се къпе в пари, но и тя е в тежки сътресения. Франция, Италия, Белгия … Значи нещо има, което трябва да променим. Не трябва да седнем на мисълта, че имаме здрави структури. Трябва да продължим да работим“, призова Борисов.

Той подчерта, че ПП ГЕРБ е направила толкова много и трябва да има високо самочувствие. Според него в партията обаче няма съпротивителна сила да реагира на упреците от опонентите.

„Трябва да търся кметове, министри, за да излязат да защитят по дадена тема какво се прави. При министрите е същото – всекидневно работя с Дончев и Горанов – те оправят нещата. Задавам си за мен въпроса – защо сме първа политическа сила, защо обаче и нашата подкрепа намалява. Да, износваме се – обобщи Борисов и напомни, че всеки ден се говори за корупция – Защо? Ако вие не си вземете мерки да си почистите къщичките по места, рано или късно това ще избие – дали суджук или друго, ще избие. Ние трябва да внимаваме много дали не сме се превърнали в нещо такова, за което ни обвиняват и ако не сме – да не го допуснем… Кметът трябва да работи с всеки един – с всеки трябва да сме човеци. И да му говориш за нещо велико – за Брекзит или нещо друго, няма да има ефект. Всеки човек трябва да бъде чут. Всеки един трябва да се замисли – защо ни избраха преди 10 години, защо ни връщаха всеки път. Всеки трябва да си помисли къде има грешка, включително и аз… В момента най-корумпираните хора говорят за корупция… Факт е, че БСП с тези провалени политици ни доближава. Така че моля ви всеки един да се огледа какво прави.“

Борисов изтъкна и високата оценка на Брюксел за българското председателство. За Брекзит той каза, че не е оптимист и предупреди, че трябва да се готвим за всякакъв сценарий, включително визов режим след 29 март, когато Брекзит трябва да се осъществи реално.

Бойко Борисов, Цветан Цветанов

Националната среща приключи с прегръдка на Борисов и Цветанов и с призив на Цветанов за „Победа“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!