Борисов
на снимката: премиерът Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов проведе редовната си седмична среща с шефовете на МВР, прокуратурата, НАП и Агенция „Митници“, на която всяка сряда се отчитат резултатите от борбата с контрабандата.

В началото на заседанието на Министерския съвет Борисов каза, че са отчетени добри резултати след предприетите нови мерки.

„От горивата приходите са 7% повече, така че мерките действат“, каза премиерът.

Припомняме, че във вторник Комисията за защита на конкуренцията не откри картел при горивата.

В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете.

От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че увеличението на цената се наблюдава за кратък период и е осъществено постепенно.

Характеристиките на пазара позволяват такова поведение, смятат от Комисията за защита на конкуренцията и обясняват това с конкурентната среда, разходите за дистрибуция, количеството и обема на продажбите и търсенето.

В допълнение се посочва, че нетните цени на бензин Евро 95 и дизеловото гориво в страната са едни от най-ниските в сравнение с останалите страни-членки на ЕС.

Подобна проверка КЗК проведе и е през 2016г., но и тогава не откри нарушения. През 2017 г. пък след сигнал на шефа на „Лукойл“ Валентин Златев бизнесменът Веселин Марешки беше глобен за дъмпинг при цените на горивата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!