Бойко Борисов
На снимката: Бойко Борисов.

„Френското предложение е наистина много добро“. Това заяви днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в извънредно изявление в партийната централа на партията. Той съобщи, че народните представители на ГЕРБ ще подкрепят в Народното събрание вдигане на ветото за Северна Македония, стига да се стигне до гласуване. Същият Борисов наложи въпросното вето, с което сега правителството на Кирил Петков трябва да се справя. Борисов поиска от премиера Петков да внесе решение за РС Македония още днес и заяви, че ако не го направи, ГЕРБ ще „поеме ролята на премиера“.

Бойко Борисов, който наложи ветото на РС Македония, вече е за вдигането на това вето. Припомняме, че именно правителстовто на Бойко Борисов наложи ветото на РС Македония през 2020 година. Сега обаче лидерът на ГЕРБ иска въпросът за Северна Македония да се реши преди гласуването на вота на недоверие, което ще се случи тази вечер около 19:10 часа.

Бившият премиер попита от кого се страхува премиерът Кирил Петков, че не внася в Народното събрание проект на решение относно френското предложение. Според лидера на ГЕРБ Петков трябва да свика извънредно заседание на Министерски съвет и още днес да внесе решение относно Северна Македония в Народното събрание. Борисов заяви още, че 59-те депутати на ГЕРБ ще се върнат в зала, ако Петков свика заседание по темата.

 

Припомняме, че по-рано днес парламентарното заседание беше прекратено, след три неуспешни опита за събиране на кворум. Именно представители на ГЕРБ, заедно с ДПС, ИТН и „Възраждане“, отказаха да се регистрират. Повече по темата ТУК

Борисов уточни, че ако днес не бъде свикано заседание по темата от премиера, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова ще инициира внасяне на решение. „Внасяме това предложение и поемаме ролята на премиера на България, който се крие и чака да изтече времето“, каза Борисов.

„Към този момент, всичко добро, което се е случило в България, е благодарение на Европейския съюз“, заяви той.

„В момента Западът, НАТО, Европа искат разширяването на Балканите“, посочи Борисов.

Борисов подчерта, че е съгласен с президента Радев, че френското предложение е добра рамка. „По-добра от тази не може да се направи“, смята лидерът на ГЕРБ.

„Какво предателство има в това да накараш двата народа да са една общност?“, попита Борисов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук