Консултативният съвет при президента започна без премиера Бойко Борисов. Причината – министър-председателят и икономическият министър Емил Караниколов поканиха протестиращи работници от „Емко“ на среща.

По-рано пред Министерския съвет се проведе поредният протест на служителите от оръжейния завод. От трибуната на протеста те заплашиха, че ако до сряда няма решение на техния казус, в протеста ще се включат не 1300 човека, а много повече и тогава всички ще отидат при тях.

В края на миналата седмица, МС върна лиценза на „Емко“, недоволството на служителите обаче не стихва.

В същото време, при президента вече влязоха правосъдният министър Цецка Цачева, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на финансите Владислав Горанов, главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Държавна Агенция „Национална сигурност“ Димитър Георгиев.

В Консултативния съвет се включиха още председателят на Народното събрание Димитър Главчев и председателят на ВКС Лозан Панов. От страна на ГЕРБ при президента влезе зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, и лидерът на ДПС – Мустафа Карадайъ.

Заседанието на КСНС е на тема „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“.

ГЕРБ и БСП излязоха с два отделни законопроекта за борба с корупцията. И според двата текста се създава нов антикорупционен орган – в проекта на ГЕРБ в него механично се вливат няколко структури, сред които комисията за конфискация за имущество и спорната БОРКОР. Социалистите пък предлагат да бъде създадена специална агенция „Антикорупция“.

Ябълка на раздора между ГЕРБ и БСП стана преди всичко това кой ще назначава председателя на бъдещата антикорупционна структура.

Управляващите, в лицето на ГЕРБ, настояват това да става от парламента, а от опозицията искат президентът да назначава ръководителя на новия орган.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!